Οι τρεις …φυλές του ΧΑ

Ποιοι κλάδοι πρωταγωνίστησαν στο ράλι ανόδου το πρώτο εξάμηνο του έτους

Οι τρεις  …φυλές  του ΧΑ

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ

Μέρες δόξας γνώρισε το Χρηματιστήριο Αθηνών το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς οι οιωνοί για την ελληνική οικονομία με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έγιναν θετικοί, και αντίστοιχα δημιουργούνται προοπτικές αποδόσεων για πολλές ελληνικές εταιρείες. Η μείωση του country risk έφερε και τις τράπεζες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών αν και ακόμη οι 2 στις 4 διαπραγματεύονται κάτω από την τιμή ανακεφαλαιοποίησης.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Κι αυτό γιατί παρότι οι τράπεζες είναι υποτιμημένες σε σχέση με τις ευρωπαϊκές (ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία κυμαίνεται στο 0,2 με 0,4 όταν ο αντίστοιχος δείκτης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι υπερδιπλάσιος) εκτός από το country risk έχουν να αντιμετωπίσουν και το άλυτο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων. Τον καθοριστικό ρόλο των «κόκκινων» δανείων στην αξία των τραπεζών αποδεικνύει η περίπτωση της Τράπεζας Αττικής. Η τράπεζα προχώρησε στην τιτλοποίηση των απαιτήσεών της πετυχαίνοντας έναν διπλό στόχο: να μειώσει τα κόκκινα δάνεια και να κλείσει την «τρύπα» στην κεφαλαιακή της επάρκεια. Και η τιμή της μετοχής της τετραπλασιάστηκε από τα 0,3 στα 0,12 ευρώ.
Στο πρώτο εξάμηνο ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 28%, ποσοστό που σύμφωνα με την Beta Securities, είναι το καλύτερο εξάμηνο για τον Γενικό Δείκτη από το 1999 (+47,3% τότε) και ένα από τα καλύτερα εφέτος στον κόσμο. Συνολικά περισσότερες από 50 μετοχές σημείωσαν άνοδο πάνω από 50%, ενώ 35 τίτλοι σημείωσαν αύξηση πάνω από 100% και περισσότερες από 15 αύξησαν την τιμή τους πάνω από 100%,… με ρεκόρ τη μετοχή της Euromedica που δεκαπενταπλασίασε την τιμή της, από το 1 λεπτό στα 15 λεπτά στο τέλος του εξαμήνου.
Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σε απόλυτα ποσά οι εταιρείες που είδαν την κεφαλαιοποίησή τους να κερδίζει πάνω από 300 εκατ. ευρώ ως τις 29 Ιουνίου ήταν η Coca - Cola HBC AG με 1,9 δισ. ευρώ, τα ΕΛΠΕ με 690,7 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ με 686 εκατ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα με 612 εκατ. ευρώ, η Eurobank Εργασίας με 469 εκατ. ευρώ, η Motor Oil με 432 εκατ. ευρώ και η ΔΕΗ με 385 εκατ. ευρώ και ο Τιτάνας με 304 εκατ.
Ποιοι είναι όμως οι πρωταγωνιστές της ανόδου;
1. Οι νεκραναστημένοι. Οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις στις τράπεζες, με συσσωρευμένες ζημιές και μεγάλα χρέη, είδαν την τιμή της μετοχής τους να πέφτει μέχρι και στο χαμηλότερο επίπεδο, στο 1 λεπτό. Ακολούθως όμως το ενδιαφέρον των επενδυτών για κάποιες από αυτές, ή τα περιουσιακά τους στοιχεία, δημιούργησε νέα δυναμική στις μετοχές τους που …έκαναν άλματα. Έτσι η μετοχή της υπερχρεωμένης Euromedica αυξήθηκε 15 φορές, στο πρώτο εξάμηνο, της AXON 6 φορές, αντίστοιχα η τιμή της μετοχής της μάρμαρα Λαζαρίδης αυξήθηκε 77% αφού τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Δράμας για τα χρέη της σε Alpha και Πειραιώς.
Στο ίδιο πλαίσιο η μετοχή της Πήγασος, που είχε ρεκόρ αρνητικών κεφαλαίων και χρωστούσε στις τράπεζες 161,9 εκατ. ευρώ, παρουσίασε αύξηση 434% στο εξάμηνο, εν αναμονή του πλειστηριασμού των εταιρειών του ομίλου που θα γίνει στις 26 Ιουλίου.

2. Τα turn around stories και οι αναδιαρθρώσεις. Μεγάλη άνοδο στην τιμή της μετοχής τους σημείωσαν και όσες εταιρείες πέτυχαν συμφωνία αναδιάρθρωσης με τις τράπεζες, όσες… φημολογείται ότι θα πετύχουν, αλλά και όσες πέτυχαν βελτίωση των αποτελεσμάτων τους. Η μετοχή της Μoda Bagno αυξήθηκε κατά 163% στο εξάμηνο, καθώς εκτός από την ευνοϊκή συμφωνία που πέτυχε με τις τράπεζες, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε εξορθολογισμό του δικτύου της.
Στην περίπτωση της εν αναμονή αναδιάρθρωσης, η μετοχή της Σφακιανάκης, σημείωσε άνοδο 133% καθώς η διοίκηση πρόκειται να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο με καταβολή μετρητών, ύψους τουλάχιστον 7 εκατ. ευρώ, προκειμένου να έχει θετικά ίδια κεφάλαια και να αναδιαρθρώσει τις τραπεζικές της υποχρεώσεις. Αναδιάρθρωση και για την Μedicon… προαναγγέλλει το ταμπλό, αφού η μετοχή της εταιρείας στο πρώτο εξάμηνο αυξήθηκε κατά 110%. Η Medicon Hellas, ήταν παραδοσιακά κερδοφόρα μέχρι το PSI, όταν το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων -που είχε λάβει υποχρεωτικά έναντι των απαιτήσεων που είχε από το ελληνικό δημόσιο-της κόστισε ακριβά. Οι τράπεζες κατήγγειλαν τα δάνειά της το 2016 η εταιρεία απάντησε με αγωγές… Πλέον βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες προκειμένου να διευθετήσει τον συνολικό δανεισμό.
Ο κλάδος των ιδιωτικών κλινικών, με τις τρεις εισηγμένες που τον εκπροσωπούν, πέτυχε να γυρίσει τα αποτελέσματά του με αποτέλεσμα μεγάλη άνοδο στην τιμή των μετοχών. Το Ιασώ σημείωσε αύξηση 146% στο εξάμηνο, το Υγεία 116%, και το Ιατρικό 120%. Η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών το 2016 και η θετική πορεία του 2017 έφεραν αύξηση 120% και στην τιμή της Αλουμύλ.


Καλές εταιρείες με ακόμη καλύτερες προοπτικές

Στην κατηγορία αυτή είναι οι εταιρείες-σταθερές αξίες που άντεξαν στην κρίση, έχουν δυνατό μάνατζμαντ, αναπτύσσονται και επωφελούνται από τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος. Εταιρείες όπως η Βιοχάλκο είδαν την τιμή της μετοχής τους να αυξάνεται κατά 133,6% στο εξάμηνο, 79% η θυγατρική της CENER, 77,4% η ΧΑΛΚΟΡ, ενώ και τα ΕΛΠΕ σημείωσαν άνοδο 88% λόγω της σημαντικής βελτίωσης των οικονομικών τους μεγεθών.
Η Ευρωπαϊκή Πίστη αύξησε την τιμή της μετοχής της κατά 85% στο πρώτο εξάμηνο. Η εταιρεία από το 2009 έως και σήμερα, έχει πετύχει θεαματική αύξηση της παραγωγής της κατά 53% και διπλασιασμό του μεριδίου αγοράς της , έχει υψηλή ρευστότητα, μηδενικό δανεισμό και σημαντικά ελεύθερα αποθεματικά. Η εξαγορά της Mermeren από την Παυλίδης Μάρμαρα αύξησε την τιμή της μετοχής της κατά 88% . Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παρουσίασε αύξηση μετοχής κατά 78,1% κυρίως λόγω του αυξημένου ανεκτέλεστου 2,3 δισ. ευρώ στο Α' τρίμηνο του 2017. Αύξηση 34,3% παρουσίασε η μετοχή της Μυτιληναίος, 53% της Flexopack και 52% της Ιντρακομ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ