Το δολάριο, οι αναδυόμενες αγορές και το νέο ράλι του Χρηματιστηρίου

Το δολάριο, οι αναδυόμενες αγορές και το νέο ράλι του Χρηματιστηρίου
Η απόφαση της FED να περιορίσει σταδιακά τις αγορές ομολόγων (tapering) και κατά συνέπεια να σταματήσει να ρίχνει ρευστότητα στην αγορά δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκτίναξης του ελληνικού Χρηματιστηρίου το 2014.


Ειδικότερα αναμένεται σταδιακή ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος εντός του 2014 όπου κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η σχέση Ευρώ/δολαρίου θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 1,1. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι Ευρωπαϊκές μετοχές και κατ επέκταση οι ελληνικές θα καταστούν φθηνότερες για τα αμερικανικά χαρτοφυλάκια.
Ταυτόχρονα η άνοδος του δολαρίου αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές διακυμάνσεις στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών αλλά και να επηρεάσει τις οικονομίες τους. Για παράδειγμα αν ληφθεί υπό όψιν ότι οι εμπορικές συναλλαγές των αναδυόμενων οικονομιών γίνονται σε δολάρια καθίσταται αντιληπτή η επιβάρυνση που προκύπτει από την ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος.
Σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα φαντάζει όαση καθώς έχει χαρακτηριστικά αναδυόμενης οικονομίας και την ίδια στιγμή αξιόπιστο νόμισμα. Επιπλέον είναι μια χώρα στην οποία τα χαρτοφυλάκια των αναδυόμενων αγορών μπορούν να επενδύσουν στο στοίχημα της ανάκαμψης.
Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για άνοδο του δολαρίου έως και 20% και η αναστροφή της πορείας της ελληνικής οικονομίας με επίτευξη θετικού προσήμου στο ΑΕΠ μια άνοδος του ελληνικού χρηματιστηρίου ακόμα και κατά 50% δεν θα ήταν έκπληξη.
Σημειωτέον ότι βαρύ πυροβολικό της Ελλάδας το 2013 αποδείχτηκε ο τουρισμός ο οποίος από τις προκρατήσεις φαίνεται ότι και το 2014 θα κινηθεί ανοδικά με την ενίσχυση του δολαρίου να δημιουργεί ακόμα ποιο θετικές προοπτικές καθώς το ελληνικό τουριστικό προϊόν θα καταστεί ανταγωνιστικότερο για τους αμερικανούς πολίτες.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή εμφανίζεται με βάση τους πολλαπλασιαστές κερδών να είναι ακριβότερη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αναδυόμενες αγορές σε ποσοστό που φτάνει το 40%. Σε σχέση με τις ανεπτυγμένες το premium είναι της τάξεως του 20%. Ωστόσο αυτό δεν έχει καμία σημασία δεδομένου ότι τα μεγέθη των εταιριών υποχωρούσαν με ταχείς ρυθμούς τα προηγούμενα χρόνια τάση που αναμένεται φέτος λόγω επιστροφής στην ανάπτυξη να αναστραφεί.
Επιπλέον σε επίπεδο σχέσης τιμής προς λογιστική αξία το ΧΑ κινείται στο επίπεδο του 1,5 με το μέσο όρο των αναδυόμενων αγορών να διαμορφώνεται στο 1,8 και των αναπτυγμένων στο 2,2. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα εφ όσον βγει οριστικά από την κρίση μπορεί να επιστρέψει ταχύτατα στο club των ανεπτυγμένων αγορών η σχέση τιμής προς λογιστική αξία σήμερα είναι άκρως ελκυστική.
Σε κάθε περίπτωση έχει αποδειχτεί ότι το growth story μιας οικονομίας λειτουργεί ισχυρά προς την κατεύθυνση της απότομης ανόδου των μετοχών ακόμα και σε επίπεδα που στη χρονική στιγμή που αναλύονται θεωρούνται υπερτιμημένα.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ
[email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ