Άνοδο 21% για το ΧΑ το 2024 "βλέπει" η Eurobank Equities - Οι εκτιμήσεις και οι κορυφαίες επιλογές

Άνοδο 21% για το ΧΑ το 2024 "βλέπει" η Eurobank Equities  - Οι εκτιμήσεις και οι κορυφαίες επιλογές

Δίνει τιμή-στόχο στις 1.622 μονάδες για τον ΓΔ το 2024

Περιθώρια ανόδου 21% βλέπει για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τους επόμενους 12 μήνες, η Eurobank Equities. Η χρηματιστηριακή συστήνει στροφή προς τις τράπεζες, με την Τράπεζα Πειραιώς να είναι το top pick της. Επίσης, προτείνει overweight θέσεις στη ΔΕΗ, την Jumbo, τη Mytilineos και την Τιτάν.

Στην έκθεσή της με τίτλο «Junk no more», η Eurobank Equities επισημαίνει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είχε ένα ακόμα πολύ καλό έτος το 2023, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται πάνω από 40%, υπεραποδίδοντας έναντι του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 τουλάχιστον κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες.

Eurobank Equities: Άνοδος 21% για το ΧΑ το 2024 – Οι προσδοκίες για την αναβάθμιση-1

Τα ισχυρά θεμελιώδη, σε συνδυασμό με την πτώση του risk premium λόγω της πολιτικής σταθερότητας και των προσδοκιών επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα ενίσχυσαν το risk-on ράλι το τέταρτο τρίμηνο, σημειώνουν οι αναλυτές.

Έπειτα από τις ισχυρές επιδόσεις του 2023, η Eurobank Equities εκτιμά ότι το 2024 θα είναι μια χρονιά «δύναμης και καλής τύχης» (Χρονιά του Δράκου), με ώθηση από:

– Το υγιές μακροοικονομικό περιβάλλον, με το ΑΕΠ να εμφανίζει αύξηση άνω του 2%.

– Τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική πειθαρχία (με το πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το 2%).

– Την ευνοϊκή δυναμική του χρέους.

– Την περαιτέρω συρρίκνωση των spreads, έπειτα από την είσοδο των ελληνικών ομολόγων στους δείκτες investment grade.

– Τις ελκυστικές αποτιμήσεις, με τις ελληνικές μετοχές να εμφανίζουν EV/EBITDA περίπου 6x (discount 15% έναντι του ιστορικού μέσου όρου και πάνω από 20% έναντι των ευρωπαϊκών μετοχών) και τις τράπεζες να παρουσιάζουν PE 5-6x και P/TBV 0.7x, δηλαδή discount περίπου 15% έναντι των τραπεζών της περιφέρειας.

Άλλωστε, το 2024, η κυρίαρχη τάση αναμένεται να είναι η δυνητική είσοδος του ΧΑ σε «watchlist» για την επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές, με τα reviews συνήθως να πραγματοποιούνται τον Ιούνιο.

Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει το πρώτο εμπόδιο με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ κάνει πρόοδο στα κριτήρια του μεγέθους (π.χ. διασπορά), ειδικά έπειτα από τα πρόσφατα placements και IPOs.

Η αναβάθμιση δεν αναμένεται να γίνει πριν από το 2025, όμως η Eurobank Equities εκτιμά ότι οι επενδυτές θα αρχίσουν να τοποθετούνται το 2024.

Αν και η αναβάθμιση έχει αβέβαιο αποτέλεσμα μεσοπρόθεσμα, καθώς όλα εξαρτώνται από την ισορροπία μεταξύ των δυνητικών εισροών από ενεργητικά κεφάλαια και των εκροών από παθητικά κεφάλαια, οι αναλυτές πιστεύουν ότι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ο αντίκτυπος στο χρηματιστήριο κατά την περίοδο πριν από την ανακοίνωση θα είναι θετικός.

Εντοπίζοντας μια διαφορά απόδοσης (yield gap) άνω των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων υψηλότερα από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές μετοχές, η Eurobank Equities μιλά για δυνατότητα επανατιμολόγησης έως και 30%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ