Τρ. Πειραιώς: Με σταθερούς ρυθμούς η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Τρ. Πειραιώς: Με σταθερούς ρυθμούς  η ανάπτυξη της  ελληνικής οικονομίας

Η Οικονομία άντεξες παρά τις πιέσεις και την αβεβαιότητα που συνδέεται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την ενεργειακή κρίση σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Τράπεζας

Το 2022 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με σταθερούς ρυθμούς, παρά τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις και την έντονη αβεβαιότητα που συνδέεται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την ενεργειακή κρίση σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Τράπεζας Πειραιώς.
Σύμφωνα με την 1η εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, στις 7 Μαρτίου, το 2022 το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,9% σε ετήσια βάση - κυρίως λόγω της θετικής συμβολής της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων – ενώ ο ρυθμός αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ έφτασε σε διψήφιο επίπεδο στο 14,5%. Επίσης το 2022 το ποσοστό ανεργίας περιορίστηκε περαιτέρω στο 12,4%, μειωμένο κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2021 και η απασχόληση αυξήθηκε κατά 5,4% σε ετήσια βάση.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισαν υπέρ της όγδοης δόσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας με συνολικό όφελος περίπου €725 εκατ. από την επιστροφή κερδών ANFA και SMP και τον μηδενισμό του περιθωρίου του επιτοκίου. Το ΔΣ του EFSF αποφάσισε επίσης να μειώσει το περιθώριο στο μηδέν από την 01/01/23 και μετά. Στις 17/3 η Moody’s, διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας σε “Βa3” αλλάζοντας το Outlook σε “Positive” από “Stable”.

Διεθνείς Εξελίξεις

Παρά τις αναταράξεις στον χρηματοοικονομικό τομέα σε ΗΠΑ και Ευρώπη από τις καταρρεύσεις/ανάγκη στήριξης τριών αμερικανικών τραπεζών και της Credit Suisse, η Fed και η ΕΚΤ προχώρησαν σε νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων τους κατά 25 μ.β. και 50 μ.β. αντίστοιχα. Ωστόσο, για το μέλλον φάνηκαν πιο συγκρατημένες αναφορικά με το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων. Από πλευράς οικονομικών στοιχείων, οι πληθωριστικές πιέσεις μετριάζονται με ιδιαίτερα αργό ρυθμό, ενώ οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν και στις δύο περιοχές ιδιαίτερα καλές.

Στην Κίνα, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία καταδεικνύουν γενικά αξιοσημείωτη βελτίωση καθώς η ένταση της πανδημίας έχει αισθητά υποχωρήσει και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα έχουν πλέον καταργηθεί. Τέλος, στην Ιαπωνία συνεχίζεται η πολύ ήπια ανάκαμψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ