Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο της Alpha

Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο της Alpha

Το Galaxy είναι η μεγαλύτερη συναλλαγή τιτλοποίησης στην Ελλάδα, ύψους έως 12 δισ. ευρώ, και από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη - Η τράπεζα βγαίνει σήμερα στις αγορές για έκδοση 10ετούς ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης, επιδιώκοντας να αντλήσει κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ

Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση ομολόγου Tier II από την Alpha Bank.

Η ∆ιοίκηση της Τράπεζας, σύμφωνα με πηγές της, επιδιώκει να αξιοποιήσει τόσο το θετικό μομέντουμ που δημιουργήθηκε μετά την άκρως επιτυχημένη έκδοση 15ετούς ομολόγου από το Ελληνικό ∆ημόσιο και τις βελτιωμένες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όσο, κυρίως, τη δυναμική που δημιούργησε το σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων (Project Galaxy) και το επιχειρησιακό πλάνο της Τράπεζας για την περίοδο 2020-2022.

Το Galaxy είναι η μεγαλύτερη συναλλαγή τιτλοποίησης στην Ελλάδα, ύψους έως 12 δισ. ευρώ, και από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Αναμένεται να περιορίσει το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) από 44% σε λιγότερο από 20% εντός του 2020 και σε μονοψήφια επίπεδα το 2022. Παράλληλα, άμεση θα είναι η απομείωση ρίσκου του ισολογισμού και θετικός αντίκτυπος στο κόστος κινδύνου CoR (από 200 μονάδες βάσης το 2019 σε χαμηλότερα από 100 μονάδες βάσης μετά τη συναλλαγή, με περαιτέρω αποκλιμάκωση έως το 2022).

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, το στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank, που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2019, υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί. Ήδη, για το Galaxy έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μεγάλοι διεθνείς επενδυτές ενώ, εντός του επόμενου μήνα, αναμένονται οι μη δεσμευτικές προσφορές. Στην ίδια παρουσίαση του Νοεμβρίου, είχε ανακοινωθεί και η πρόθεση της Τράπεζας να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) έως 2% των εποπτικών κεφαλαίων.

Η έκδοση του Tier II ομολόγου θα είναι τύπου 10NC5, δηλαδή δεκαετές με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πρώτης πενταετίας. Αναμένεται να βαθμολογηθεί με Caa2 και CCC από τη Moody's και την S&P αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μηνύματα από την επενδυτική κοινότητα είναι ιδιαίτερα θετικά για την κάλυψη της έκδοσης, αλλά και την τιμολόγηση, που αναμένεται να κινηθεί σε πολύ καλύτερα επίπεδα σε σχέση με προηγούμενες αντίστοιχες εκδόσεις ελληνικών τραπεζών.

Η Alpha Bank διαθέτει τους καλύτερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην ελληνική αγορά, ακόμη και πριν την υλοποίηση του Galaxy. H υψηλή κεφαλαιακή βάση διατηρείται άνω των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων και διασφαλίζεται καθ' όλη τη διάρκεια εφαρμογής του τριετούς πλάνου, καθώς η Alpha Bank το 2022 στοχεύει σε δείκτη CET1 άνω του 15% και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) άνω του 17%.

Με την επικείμενη συναλλαγή, η Τράπεζα ξεκινά την αξιοποίηση του διαθέσιμου περιθωρίου 2% για έκδοση κεφαλαίων κατηγορίας ΙΙ (Tier II), επιτυγχάνοντας τη διαφοροποίηση της επενδυτικής της βάσης, την περαιτέρω βελτίωση της κεφαλαιακής της επάρκειας και την ενίσχυση του προφίλ της στις διεθνείς επενδυτικές αγορές.