Ο Fitch, οι ελληνικές τράπεζες και ο «Ηρακλής»

Ο Fitch, οι ελληνικές τράπεζες και ο «Ηρακλής»

Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που κυμαίνονται από 33% έως 51%

Θετικό για το αξιόχρεο των τραπεζών το σχέδιο «Ηρακλής» αφού θα βοηθήσει να επιταχύνουν τη μείωση του μεγάλου όγκου των κόκκινων δανείων τους (NPLs) που επιβαρύνουν τα κεφάλαια, την κερδοφορία και την ικανότητά τους να χορηγούν δάνεια, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε έκθεσή του.

Με το πλαίσιο αυτό, σημειώνει ο Fitch, το οποίο θα επιτρέψει στις τράπεζες να ξεφορτωθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους έως 30 δισ. ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση θα παράσχει εγγύηση για τα υψηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης δάνεια που θα τιτλοποιηθούν. Σε αντάλλαγμα, θα λάβει προμήθεια με βάση τους όρους της αγοράς για τον κίνδυνο που θα αναλάβει. Το πλαίσιο είναι αντίστοιχο με το ιταλικό μοντέλο GACS.

Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που κυμαίνονται από 33% έως 51%, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, και έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση τους, κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων και πωλήσεων χαρτοφυλακίων. Όπως σημειώνει ο Fitch, δύο από τις συστημικές τράπεζες σχεδιάζουν να μειώσουν τα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους σε περίπου 20% στο τέλος του 2021, ενώ οι άλλες δύο στοχεύουν σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό ή σε ποσοστό κοντά στο 15%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ