Fitch: Πώς θα έρθει νέα αναβάθμιση στις ελληνικές τράπεζες - Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Fitch: Πώς θα έρθει νέα αναβάθμιση στις ελληνικές τράπεζες - Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Δεν επηρεάζονται από την αναβάθμιση του outlook της Ελλάδας

Η αναθεώρηση του outlook για το ελληνικό αξιόχρεο δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στη βαθμολογία του λειτουργικού περιβάλλοντος και στις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών, αναφέρει η Fitch Ratings. Το σκεπτικό για την αναθεώρηση ήταν η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και όχι η αλλαγή των μακροοικονομικών προβλέψεων, οι οποίες είχαν ήδη ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση της Fitch.

Η αναθεώρηση της Fitch για το λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας τον Απρίλιο του 2025 σε «bbb-»/σταθερό από «bb+»/θετικό αντανακλούσε την ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη και τη βελτιωμένη επιχειρηματική δυναμική, αναφέρουν οι αναλυτές.

«Συνεχίζουμε να προβλέπουμε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό τουλάχιστον 2% το 2025 και το 2026, πολύ πάνω από την πρόβλεψή μας για ανάπτυξη 0,4% για την Ευρωζώνη. Αυτό υποστηρίζεται από τη σταθερή επιτάχυνση των επενδύσεων και την ήπια αύξηση της κατανάλωσης, παρά τη μακροοικονομική αβεβαιότητα. Η κατανάλωση θα υποστηριχθεί από την αύξηση των πραγματικών μισθών και την περαιτέρω μείωση της ανεργίας, η οποία ωστόσο παραμένει υψηλή. Οι άμεσοι κίνδυνοι για την Ελλάδα από τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο είναι μικροί, αν και ένα σοβαρότερο σοκ στις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ θα μπορούσε να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις», σημειώνει η Fitch.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα εταιρικά αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών το α΄’ τρίμηνο έδειξαν αύξηση της ζήτησης δανείων, ιδίως από τις επιχειρήσεις, και αύξηση των εργασιών που παράγουν προμήθειες. «Αναμένουμε ότι αυτές οι τάσεις θα βοηθήσουν τις τράπεζες να πλοηγηθούν στα χαμηλότερα επιτόκια και στηρίζουν την εκτίμησή μας ότι οι ελληνικές τράπεζες θα διατηρήσουν υγιείς οικονομικές επιδόσεις έως το 2025», τονίζουν οι αναλυτές.

Προειδοποιούν όμως ότι ιδίως τα στεγαστικά, αλλά και γενικά ο τομέας της λιανικής τραπεζικής παρέμεινε υποτονικός, αλλά αναμένουν ότι θα ανακάμψει σταδιακά λόγω της αυξανόμενης καταναλωτικής ζήτησης, των υψηλότερων μισθών και των προγραμμάτων στήριξης των δανειοληπτών για στεγαστικά.

Μια αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε «ΒΒΒ» θα βοηθούσε ενδεχομένως το πιστωτικό προφίλ των ελληνικών τραπεζών λόγω της σημαντικής έκθεσής τους στο δημόσιο και των συνεπαγόμενων οφελών από το κόστος χρηματοδότησης σε επίπεδο χονδρικής. Ωστόσο, η περαιτέρω δυνατότητα αναβάθμισης της αξιολόγησής για το λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας θα απαιτούσε βιώσιμες επιχειρηματικές ευκαιρίες τόσο στον τομέα της λιανικής όσο και στον επιχειρηματικό τομέα, καθώς και ένα μεγαλύτερο ιστορικό υγιών επιδόσεων των τραπεζών, σημειώνουν οι αναλυτές. Αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναθεώρηση της βαθμολογίας του λειτουργικού περιβάλλοντος σε «bbb» από «bbb-» σε μια αναβάθμιση της κρατικής αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Fitch αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζαςσε «BBB-»/σταθερό από «BB+»/θετικό, και της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς σε «BB+»/θετικό από «BB»/θετικό τον Απρίλιο του 2025. Αυτές οι αναβαθμίσεις των τεσσάρων συστημικών αντανακλούν το ενισχυμένο αυτόνομο πιστωτικό προφίλ και το βελτιωμένο λειτουργικό περιβάλλον, τονίζουν οι αναλυτές.

Οι αξιολογήσεις της Eurobank και της Εθνικής περιορίζονται από την αξιολόγηση της Fitch για το λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας. Οι θετικές προοπτικές για την Πειραιώς και την Alpha αντανακλούν τις προσδοκίες της Fitch ότι οι δύο τράπεζες θα συνεχίσουν να μειώνουν την κεφαλαιακή τους επιβάρυνση, καθώς ολοκληρώνουν την εξυγίανση της ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ