Στο μικροσκόπιο οι τράπεζες σε Αθήνα και Φρανκφούρτη

Στο μικροσκόπιο οι τράπεζες σε Αθήνα και Φρανκφούρτη

Από το «κόσκινο» των θεσμών και του SSM θα περάσουν αυτή την εβδομάδα τα «κόκκινα» δάνεια, ο νόμος Κατσέλη και γενικότερα θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σε Αθήνα και Φρανκφούρτη οι τραπεζίτες θα δώσουν... εξετάσεις για τα αποτελέσματα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ την ίδια στιγμή θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος το σχέδιο για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.

Η καθεμία από τις τέσσερις τράπεζες βαρύνεται με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα μισά είναι ενταγμένα στο καθεστώς προστασίας του νόμου Κατσέλη.

Με την διαπραγμάτευση ενός νέου καθεστώτος προστασίας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση επιδιώκει να διασφαλίσει ένα όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Το όριο αυτό εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στις 100.000 ευρώ (έναντι των 180.000 ευρώ για τον άγαμο έως 280.000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά σήμερα) διότι τα επίπεδα των 80.000 – 100.000 ευρώ αντιστοιχούν σήμερα στην συντριπτική πλειονότητα των στεγαστικών δανείων.

Την ίδια στιγμή, οι διοικήσεις των τραπεζών καθώς και το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών θα συναντηθούν με τον επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Αντρέα Ένρια.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Φρανκφούρτη και στις πρώτες επαφές με τον νέο ισχυρό άνδρα του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ θα πάρουν μια πρώτη γεύση για την πολιτική που θέλει να εφαρμόσει.

Η πίεση προς τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων εντείνεται και η σαφή εντολή που έχουν δεχτεί είναι να τελειώνουν με τα «κόκκινα» δάνεια έως το τέλος του 2019. Οι τράπεζες θα πρέπει να αποδείξουν ότι δεν χρειάζονται νέα κεφάλαια, ή εάν χρειάζονται, πώς θα τα εξασφαλίσουν.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη επαφή με τον επικεφαλής του SSM είναι σημαντική καθώς τον Μάρτιο ο SSM πρέπει να δοθεί το «πράσινο φως» και την τελική έγκριση στους στόχους μείωσης των NPEs που έχουν καταθέσει οι τράπεζες για την 3ετία 2019-2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ