MSCI: "Μαύρα μαντάτα" για Πειραιώς, Εθνική, Eurobank και Ελλάκτωρ.

Δείτε ζωντανά την πορεία του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης του ΧΑ

MSCI: "Μαύρα μαντάτα" για Πειραιώς, Εθνική, Eurobank και Ελλάκτωρ.

Την κακή εικόνα που παρουσιάζει εδώ και καιρό ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος επιβεβαίωσε η διαγραφή των μετοχών των τριών συστημικών τραπεζών, της Τράπεζας Πειραιώς, της Εθνικής και της Eurobank, από τον δείκτη MSCI Standard Ελλάδας

Η υποβάθμιση τους στον MSCI Small Cap, που αποφάσισε η MSCI κατά την αναθεώρηση των δεικτών της τα μεσάνυχτα, θα τεθεί σε ισχύ μετά το κλείσιμο της 30ης Νοεμβρίου. Παράλληλα, από τον δείκτη MSCI Small Cap διαγράφεται η μετοχή της Ελλάκτωρ. Μετά τις τελευταίες αλλαγές, στον MSCI Standard Greece παραμένουν μόνον έξι μετοχές: οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, Motor Oil, Tιτάνας. Είναι προφανές ότι πολλοί ξένοι επενδυτές θα "αγνοήσουν" αυτές τις μετοχές κάτι που σημαίνει ότι σημαντικά κεφάλαια θα αποχωρήσουν από την σύνθεσή τους.

<

Παρέχεται από το Investing.com

Τις προβλέψεις της για τις εκροές σε Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank παρουσιάσει η Goldman Sachs μετά την υποβάθμιση των τραπεζών από τον MSCI. Ο διεθνής οίκος βλέπει για την Eurobank εκροές αξίας 35,2 εκατ. δολαρίων (55,82 εκατομμύρια μετοχές) και για την Εθνική 24,5 εκατ. δολαρίων (16,49 εκατ. μετοχές). Σε ό,τι αφορά την Πειραιώς εκτιμά πως οι εκροές θα ανέλθουν στα 10,47 εκατ. δολάρια (8,5 εκατ, μετοχές). Αντίθετα η Goldman Sachs εκτιμά ότι η μετοχή της Alpha θα υπεραποδόσει.

Με βάση την συγκεκριμένη εξέλιξη επιβεβαιώθηκε πλήρως η Societe Generale που στις 2 Νοεμβρίου σε έκθεση της υποστήριξε ότι οι τρεις ελληνικές συστημικές τράπεζες Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα θα βρεθούν εκτός δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών στις 30 Νοεμβρίου. Ο ξένος οίκος εκτιμούσε ότι η Eurobank θα εξέλθει του δείκτη εξαιτίας της γενικότερης απομείωσης του κλάδου (segment decrease), ενώ για την Πειραιώς και την Εθνική ως αιτία προβάλλεται η μείωση της κεφαλαιοποίησης.

Η γαλλική τράπεζα προβλέπει ότι η εξέλιξη αυτή θα είχε ως αποτέλεσμα ρευστοποιήσεις στις τρεις μετοχές. Μάλιστα η Societe εκτιμούσε ότι οι ρευστοποιήσεις για την Eurobank θα φτάσουν τα 52,73 εκατ. δολάρια (79 εκατομμύρια μετοχές), για την Πειραιώς τα 17,6 εκατ. δολάρια (12 εκατ. μετοχές) και την Εθνική Τράπεζα τα 39,87 εκατ. δολάρια (23,3 εκατ. μετοχές).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ