Ποιοι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν «ραντεβού» στην Αθήνα

Ποιοι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν «ραντεβού» στην Αθήνα

Πέντε κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης, εκ των οποίων κάποιοι ήταν αρκετά παρεμβατικοί στην ελληνική υπόθεση τα τελευταία χρόνια, θα βρεθούν στην Αθήνα στις 2 και 3 Νοεμβρίου προκειμένου να μετάσχουν σε διεθνές συνέδριο που διοργανώνεται με αφορμή τα 90 έτη από την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

Το συνέδριο θα περιλαμβάνει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με επικεφαλής τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, στην οποία θα συμμετέχουν ο κεντρικός τραπεζίτης της Πορτογαλίας Κάρλος Κόστα, ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας Όλι Ρεν, ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ουγγαρίας Γκιόργκι Ματόλκσι και ο ο κεντρικός τραπεζίτης της Μάλτας Μάριο Βέλλα.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες θα συζητήσουν για την πολιτική των κεντρικών τραπεζών και τη μεταξύ τους συνεργασία μετά την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση. Η συζήτηση αυτή θα προσφέρει την ευκαιρία μιας πιο μακροπρόθεσμης ματιάς στις τρέχουσες προκλήσεις πολιτικής και στις προοπτικές της συνεργασίας των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, θέμα που θεωρείται ως ζήτημα αιχμής στη διεθνή οικονομία.

Ωστόσο, το συνέδριο δεν θα επικεντρωθεί μόνον στο παρόν αλλά και το παρελθόν. Τίτλος του είναι «Η γέννηση των μεσοπολεμικών κεντρικών τραπεζών: η οικοδόμηση μιας νέας νομισματικής τάξης» και στη βάση αυτή θα εστιάσει στις κεντρικές τράπεζες της μεσοπολεμικής περιόδου.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 15 διακεκριμένοι ερευνητές από έντεκα διαφορετικές χώρες, που ειδικεύονται στην ιστορία του χρήματος και των τραπεζών, και θα μιλήσουν για διαφορετικές πτυχές της κεντρικής τραπεζικής του Μεσοπολέμου, αλλά και επιμέρους εθνικές εμπειρίες.

Ο Μπάρι Άιχενγκριν καθηγητής οικονομικών και πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια θα δώσει την κεντρική διάλεξη, συνδυάζοντας ορισμένα από τα θέματα του συνεδρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ