S&P: Σε επενδυτική βαθμίδα το καλυμμένο ομόλογο της ΕΤΕ

S&P: Σε επενδυτική βαθμίδα το καλυμμένο ομόλογο της ΕΤΕ

Τέσσερις βαθμίδες υψηλότερα από τους τίτλους του ελληνικού δημοσίου κατατάσσει ο οίκος S&P το Καλυμμένο Ομόλογο τριετούς διάρκειας και ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ, που εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος τον Οκτώβριο 2017.

 

Η αναβάθμιση της Παρασκευής έφερε το ομόλογο στη βαθμίδα ΒΒΒ-, ήτοι 4 βαθμίδες αξιολόγησης υψηλότερα από το Β+ στο οποίο πρόσφατα κατάταξε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η αξιολόγηση αυτή δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη έκδοση, αλλά και όποια άλλη αποφασιστεί στο μέλλον, από την Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Καλυμμένων Ομολογιών 2.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η ένταξη στην κατηγορία «Επενδυτικής Βαθμίδας» για ομόλογο στο οποίο εκδότης είναι ελληνική τράπεζα γίνεται για πρώτη φορά μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης και ως εκ τούτου, το συγκεκριμένο ομόλογο της Εθνικής έχει την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση από όλα που έχουν εκδοθεί από το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα. Κατά συνέπεια, είναι και το μοναδικό που εντάσσεται στην κατηγορία των επιλέξιμων ασφαλειών για τον μηχανισμό αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξασφαλίζοντας μηδενικό κόστος διακράτησης για τους ομολογιούχους και περαιτέρω θετική πορεία στη δευτερογενή αγορά.

Η εξασφάλιση της Επενδυτικής Βαθμίδας για τις Καλυμμένες Ομολογίες του Προγράμματος 2 αποτελεί ορόσημο για την αναμόρφωση της διαδικασίας εμπλοκής της Εθνικής Τράπεζας με τις διεθνείς κεφαλαιαγορές και συνιστά ένα μεγάλο βήμα για την ποιοτική διεύρυνση της επενδυτικής της βάσης, λένε οιαναλυτές.

Η αναβάθμιση αυτή αναμένεται να έχει και ευρύτερες επιπτώσεις καθώς θα διευκολύνει τις προσπάθειες και των υπόλοιπων εγχώριων συστημικών τραπεζών, στην επιδίωξη ανάλογων ενεργειών, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη συνολική βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας της αγοράς, προς όφελος της πραγματικής οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ