Προς νέο κύμα αλλαγών στις διοικήσεις των τραπεζών

Ο Λ. Φραγιαδάκης έφυγε, ο Π. Μυλωνάς ήρθε και οι όποιες αλλαγές στις υπόλοιπες τράπεζες θα γίνουν άμεσα - Το who is who του νέου ισχυρού άνδρα της ΕΤΕ και τα γνωστά «αγκάθια» του πιστωτικού συστήματος που προβληματίζουν τους Ευρωπαίους

Προς νέο κύμα αλλαγών στις διοικήσεις των τραπεζών

 Ημέρες του 2016 αναμένεται να ξαναζήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα στον τραπεζικό κλάδο, αφού μετά την παραίτηση του Λεωνίδα Φραγιαδάκη από την θέση του CEO της Εθνικής τράπεζας, αργά ή γρήγορα αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις σε επίπεδο διοικητικής πυραμίδας και σε άλλες συστημικές τράπεζες, αλλά και στον «επόπτη» τους, το ΤΧΣ.  Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά έως την Τακτική Γενική Συνέλευση της τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα, ο επίσημος αντικαταστάτης του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη θα είναι ο  κ. Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος εδώ και λίγες μέρες ασκεί «υπηρεσιακά» και τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Ο κ. Μυλωνάς είναι ένα στέλεχος που έχει περάσει τα τεστ των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών, αφού κατέχει της θέση του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Σύμβουλου, της τράπεζας, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει χτίσει σοβαρές συμμαχίες εντός του Δ.Σ. της τράπεζας και μάλιστα η υποψηφιότητά του βρίσκει σύμφωνο και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το «αδύναμο» σημείο του κ. Μυλωνά θεωρείται η «εμπορική τραπεζική», αλλά όπως μας μετέφεραν αξιόπιστες πηγές που βρίσκονται κοντά στις εξελίξεις, η συγκεκριμένη «αδυναμία» μπορεί να ξεπεραστεί με τη σύσταση μιας καλής ομάδας που θα μπορεί να φέρει εις πέρας την συγκεκριμένη… αποστολή.

Οι ίδιες πηγές μας μετέφεραν ότι οι όποιες αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν ούτε ώρα, αφού μπορεί η ολοκλήρωση των stress tests να μην υποχρεώνει τις ελληνικές τράπεζες να βγουν αύριο το πρωί στις αγορές για να βρουν κεφάλαια, όμως οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η επίσκεψη της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα έχει ακριβώς αυτό τον σκοπό. Να κρούσει για μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τον εξωδικαστικό μηχανισμό και ασφαλώς για τα capital controls. Είναι προφανές ότι οι Ευρωπαίοι έχουν κοινό μέτωπο στο συγκεκριμένο θέμα αφού στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ αμέσως μετά το τελευταίο eurogroup, οποίος μετά από πολύ καιρό εμφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου μετά από προφανώς θέλοντας να δημοσιοποιήσει τις ανησυχίες του. Συγκεκριμένα, αν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί τείνουν να γίνουν συνήθεια, δεν έχει ξεφύγει από την προσοχή της ΕΚΤ ότι δεν υπάρχει ακόμα διάχυση τους σε όλη την Επικράτεια.

Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί με προσοχή την πορεία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, καθώς αν και υπάρχει ενδιαφέρον, τα εγκεκριμένα σχέδια δεν έχουν φτάσει ούτε τα 50. Όσον αφορά στα «κόκκινα» δάνεια, συνεχίζουν να αποτελούν το «αγκάθι» για τις ελληνικές τράπεζες από το οποίο δεν μπορούν να απαλλαγούν εύκολα. Κάτι με το οποίο συμφωνούν και οι έλληνες τραπεζίτες αφού μόλις την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Ν. Κραμούζης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση της ΔιαΝΕΟσις στη Θεσσαλονίκη υποστήριξε ότι «τα θέματα της ταχύτερης μείωσης του σημαντικού υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους € 95 δισεκ. σήμερα, καθώς και της αναγκαιότητας σημαντικής ανάκαμψης των ιδιωτικών επενδύσεων που κατέρρευσαν, από € 50 δισεκ. περίπου το 2007, σε € 14,4 δισεκ. το 2017 ετησίως, οφείλουν να αποτελέσουν αντικείμενο ουσιαστικού σχεδίου αντιμετώπισής τους».

Όπως ισχύει με όλα τα προβλήματα έτσι και με αυτά της ελληνικής οικονομίας, σαφώς υπάρχουν λύσεις, αρκεί φυσικά ταυτόχρονα να υπάρχει και η πολιτική βούληση αυτές να εφαρμοστούν.

Για να επανέλθουμε στις διοικήσεις των τραπεζών, οι πληροφορίες του “MP” αναφέρουν ότι αντίστοιχες εξελίξεις με αυτές στην Εθνική τράπεζα, σε επίπεδο προέδρου και όχι CEO,αναμένονται σε μία ακόμη συστημική, και μάλιστα ήδη το ΤΧΣ διακριτικά βρίσκεται σε φάση βολιδοσκόπησης πιθανών αντικαταστατών του προέδρου, ο οποίος ολοκληρώνει τη διαδρομή του όπως μας μετέφεραν. Επίσης στο ΤΧΣ αναμένεται στα μέσα Ιουνίου, μετά τη δημοσίευση της στο ΦΕΚ, η πολυπόθητη αντικατάσταση του σημερινού προέδρου Γιώγου Μιχελή, ο οποίος έχει παραιτηθεί εδώ και περίπου ένα χρόνο, από τον κ. Ανδρέα Βερύκιο. Ο Ανδρέας Βερύκιος, διατέλεσε επί 28 συναπτά χρόνια στέλεχος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και διοίκηση επιχειρήσεων (MBA) στο INSEAD της Γαλλίας.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλη της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ