Τα «κόκκινα» δάνεια, οι πλειστηριασμοί και η «εμμονή» του ΔΝΤ

Προβληματισμός στις διοικήσεις των τραπεζών – Αγωνία στους ξένους επενδυτές

Τα «κόκκινα» δάνεια, οι πλειστηριασμοί και η «εμμονή» του ΔΝΤ

Πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον όγκο των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών και υπογράμμισε ότι παρατηρούνται αδυναμίες ως προς την αντιμετώπισή τους.

Την ίδια στιγμή, έντονη είναι η αγωνία των ξένων επενδυτών για τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στη μείωση των κόκκινων δανείων, στους πλειστηριασμούς κατοικιών και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Εκπρόσωποι των τραπεζών , οι οποίοι βρέθηκαν στο Λονδίνο, προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους ξένους διαχειριστές σημειώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα νέων αυξήσεων κεφαλαίων και, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, θα έχουν μειωθεί σημαντικά τα κόκκινα δάνεια μέχρι το τέλος του 2018 κατά 40 δισ. ευρώ.

Για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αγνόησε τις προειδοποιήσεις των συμβολαιογράφων ότι το σύστημα που επιλέχθηκε από το υπουργό Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια. Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα καθώς οι δανειστές θέλουν ολοκληρωμένους πλειστηριασμούς μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η αδυναμία ωστόσο των τραπεζών να ελέγξουν τα «κόκκινα» δάνεια λόγω εσωτερικών αδυναμιών τους και του πισωγυρίσματος στην οικονομία από τα capital controls και από τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο των αξιολογήσεων δημιουργούν ξανά αμφιβολίες για την κεφαλαιακή ισχύ του συστήματος.

Πλέον έχουμε εισέλθει στην τελευταία πράξη του δράματος για τις ελληνικές τράπεζες, μετά την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Σε αυτήν επισημαίνεται η ανάγκη νέων εκτεταμένων ελέγχων στα βιβλία των 4 συστημικών ομίλων και διατυπώνονται εκτιμήσεις για κεφαλαιακό έλλειμμα 10 δισ. ευρώ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, του SSM, ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται νέα εξέταση των προβληματικών χαρτοφυλακίων τους, οι επενδυτές τρομάζουν από τον θόρυβο που προκάλεσε το ΔΝΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ