Τι κρίνει την χαλάρωση των capital controls

Εξέλιξη η οποία αποτελεί συνέχεια της β' αξιολόγησης αλλά και της εξόδου στις αγορές

Τι κρίνει την χαλάρωση των capital controls

Την χαλάρωση των capital controls για τις επιχειρήσεις μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Η σχετική Υπουργική Απόφαση τελεί υπό οριστικοποίηση.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η χαλάρωση θα αφορά μόνον τις επιχειρήσεις και θα περιλαμβάνει μέτρα που θα διευκολύνουν τις διαδικασίες ανοίγματος εταιρικών τραπεζικών λογαριασμών αλλά και τις εισαγωγές.

Οι προτάσεις που είχαν τεθεί επί τάπητος αναφορικά με τις επιχειρήσεις συνδέονταν με την διευκόλυνση στο άνοιγμα νέων λογαριασμών, αλλά και στην αύξηση των ορίων εισαγωγών.

Από τραπεζικές πηγές είχε προταθεί η αύξηση του ημερήσιου πλαφόν των 10.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στις 20.000 ή και 30.000 ευρώ, με την προσκόμιση τιμολογίου και υπεύθυνης δήλωσης, σε μία και μόνο επίσκεψη στην τράπεζα. Είχε προταθεί και η αναπροσαρμογή των ορίων εκτέλεσης εισαγωγών και για μεγαλύτερου ύψους εισαγωγές, οι οποίες εγκρίνονται από την αρμόδια υποεπιτροπή σε κάθε τράπεζα.

Τραπεζικές πηγές το προηγούμενο διάστημα πρότειναν μεταξύ άλλων στο πεδίο των ιδιωτών ως κινήσεις χαλάρωσης την αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου ανάληψης μετρητών στα 450, από 420 σήμερα, ανάληψης μετρητών μέχρι του 10% του πιστωτικού ορίου λογαριασμού που συνδέεται με την "Κάρτα του Αγρότη" και την αύξηση του ορίου ανάληψης μετρητών στο 60%, από 30% που ισχύει σήμερα, από ποσά που πιστώνονται σε λογαριασμούς δικαιούχων στις ελληνικές τράπεζες από τράπεζες του εξωτερικού.

Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δώσει το «πράσινο φως» για τις αλλαγές και αναμένεται σύντομα η δημοσίευση των σχετικών λεπτομερειών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η χαλάρωση των περιορισμών στις επιχειρήσεις αποτελεί θετικό βήμα, ωστόσο, δεν αναμένεται καμία αντίστοιχη κίνηση για τα νοικοκυριά. Ο λόγος είναι ότι η εμπιστοσύνη παραμένει πολύ χαμηλή και, όπως εκτιμούν οι τράπεζες, θα απαιτηθεί ακόμη αρκετός χρόνος ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία και να σταθεροποιηθεί το περιβάλλον, προκειμένου να αρχίσουν να εξετάζονται οι δυνατότητες χαλάρωσης των περιορισμών και για τα νοικοκυριά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ