Στο τραπέζι σχέδιο έκτακτης ενίσχυσης της ρευστότητας

Στο τραπέζι σχέδιο έκτακτης ενίσχυσης της ρευστότητας
Το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα, όπως και ο επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας για την ρευστότητα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.  
Της Έφης Καραγεώργου.
Χθες στην Φρανκφούρτη το πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα συζητήθηκε στο περιθώριο της καθιερωμένης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ το θέμα επανήλθε και κατά τη διάρκεια κλειστού δείπνου, στο οποίο παρακάθισαν οικεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης και τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ.
Το ζήτημα των καταθέσεων και οι πιέσεις που δέχονται οι ελληνικές τράπεζες ήταν ανάμεσα σε αυτά που συζητήθηκαν, όπως και η σεναριολογία για το ενδεχόμενοGrexit.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα συζητήθηκε καιτο ζήτημα των πιθανών πηγών χρηματοδότησης της Ελλάδας για το διάστημα πριν και μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, διότι ενδεχομένως ηχώρα να χρειαστεί κεφάλαια, ιδιαίτερα εάν υπάρξει εκροή καταθέσεων.
Θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα,τον Δεκέμβριο οι εκροές από τις ελληνικές τράπεζες ήταν της τάξης των 2,4δις ευρώ, ποσό που ωστόσο δικαιολογείται, λόγω των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσεικάθε ενδεχόμενο με γνώμονα πάντα το να μην «ξεμείνουν από ρευστό»οι τράπεζες. Σύμφωνα με πηγές της κεντρικής τράπεζας,ο κ. Στουρνάρας έχει δρομολογήσει συγκεκριμένο σχέδιο, και μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι ήδη έχει πάρει το«πράσινο φως» από την ΕΚΤώστε να υπάρχουν ανά πάσα στιγμήχρήματα στη διάθεση του τραπεζικού συστήματος.
Την ίδια ώρατραπεζικές πηγές κάνουνλόγο για την ανάγκη ύπαρξης πολιτικής σταθερότητας και αποσόβησης κάθε κινδύνουGrexit. Παράλληλα όμως υπογραμμίζουνότι η «θωράκιση» των τραπεζώνείναι ισχυρή, έχοντας ικανά «μαξιλάρια» ρευστότητας μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και σε ακραία σενάρια τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA), από όπου μπορούν να αντλήσουν έως 40 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ