Έγινε της …τρόικας και στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια

Έγινε της …τρόικας και στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια
Η τρόικα είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και για το νομοσχέδιο Δένδια για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.

Είχε θέσει ως προϋπόθεση –κάτι που αποκάλυψε το fpress.gr- να μην θιγούν τα συμφέροντα του δημοσίου μέσα από τη διαδικασία ρύθμισης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Έτσι, την ίδια ημέρα που η κυβέρνηση υποχώρησε στις απαιτήσεις της τρόικας για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία, ήρθε και η υποχώρηση στο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια. Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ικανοποιεί ένα ακόμη αίτημα των δανειστών.

Η βασικότερη αλλαγή έχει να κάνει με το ότι οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων που έχουν εκταμιεύσει από τις τράπεζες αν προηγουμένως δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς το δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Στο επίμαχο σημείο, η τροπολογία αναφέρει: «για την παροχή της αιτούμενης ρύθμισης ή και διαγραφής απαιτείται, εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στη φορολογική διοίκηση ή / και στους ΦΚΑ, να έχει γίνει υπαγωγή των οφειλών αυτών σε πρόγραμμα εξυπηρέτησής τους είτε κατά τα αναφερόμενα στα άρθρα 51 και 54 του νόμου 4305 / 2014 (σ.σ είναι ο νόμος για τις 100 δόσεις) όπως εκάστοτε ισχύουν, είτε κατά τις κείμενες διατάξεις, το οποίο τηρείται».

Με άλλη διάταξη της τροπολογίας, μπαίνει πλαφόν στο όριο του «κουρέματος». Η ρύθμιση αναφέρει: «Οι διαγραφές ανά χρηματοδοτικό φορέα, αφορούν μια ή περισσότερες πιστώσεις του χρηματοδοτικού φορέα προς τον οφειλέτη και οι διαγραφές αυτού του χρηματοδοτικού φορέα προς τον επιλέξιμο οφειλέτη, δεν υπερβαίνουν αθροιστικά το ποσό των 500.000 ευρώ»