Τράπεζα Κύπρου: Προς παραίτηση το Διοικητικό Συμβούλιο

Τράπεζα Κύπρου: Προς παραίτηση το Διοικητικό Συμβούλιο
Η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, με επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου καλεί το Διοικητικό Συμβούλιο σε παραίτηση, η οποία θα πρέπει να ισχύσει από την ημερομηνία της επερχόμενης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της τράπεζας.

Η κ. Γιωρκάτζη αναφέρει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να συγκληθεί τάχιστα, κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα Τρίτη.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ η κ. Γιωρκάτζη στην επιστολή της καλεί τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στο ενδιάμεσο διάστημα να αποφύγουν την λήψη αποφάσεων, που αφορούν θέματα στρατηγικής, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία τετελεσμένων, τα οποία, όπως προσθέτει, ήταν ορθό να τύχουν χειρισμού από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου.

Στο μεταξύ, χθες υποβλήθηκε στην Κεντρική Τράπεζα αίτηση του Γουίλμπουρ Ρος για συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου. Πρόκειται για τον Αμερικανό μεγαλοεπενδυτή, ο οποίος κάλυψε με 416 εκατ. ευρώ μεγάλο μέρος της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου και κατέχει περίπου το 19% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πρόσφατη οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας, τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών θα πρέπει να είναι λιγότερα από 13. Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας αριθμεί ήδη 14 και ως εκ τούτου η Διοικητής, αναφέρει ότι η αίτηση Ρος δεν μπορεί να εξεταστεί. Ο κ. Ρος, που βρίσκεται στην Κύπρο δικαιούται να διεκδικήσει εκλογή στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση.

Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη επικαλείται, επίσης, τη διαφοροποίηση της μετοχικής δομής της τράπεζας μετά την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου και αναφέρει ότι «θεωρεί πρέπον αλλά και επιβεβλημένο, από απόψεως εφαρμογής σωστής εταιρικής διακυβέρνησης να δοθεί η ευκαιρία σε όλους του μετόχους να επιλέξουν νέο Διοικητικό Συμβούλιο».