«Έχω καταθέσεις στις συνεταιριστικές που έκλεισαν – Τι να κάνω;»

«Έχω καταθέσεις στις συνεταιριστικές που έκλεισαν – Τι να κάνω;»
Το ερώτημα γεννήθηκε από χθες σε χιλιάδες καταθέτες που διατηρούσαν τις αποταμιεύσεις τους στις τρεις συνεταιριστικές τράπεζες των οποίων την άδεια ανακάλεσε η ΤτΕ. Τόσο η Τράπεζα της Ελλάδας όσο και η AlphaBank, καθησυχάζουν με ανακοινώσεις τους και ενημερώνουν ότι πολύ σύντομα, οι ενδιαφερόμενοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στα χρήματά τους. Συνολικά, οι καταθέσεις στις τρεις τράπεζες, φτάνουν στα 431 εκατ. ευρώ  

Της Έφης Καραγεώργου.

Λουκέτο έβαλε χθες σε τρεις συνεταιριστικές τράπεζες η Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι άδειες των συνεταιριστικών τραπεζών Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου και Ευβοίας, ανακλήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να διασφαλισθούν οι καταθέσεις της πελατείας τους και για να διαφυλαχθεί χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2012 είχε ανακληθεί η άδεια των τραπεζών Αχαϊκής, Λαμίας και Λέσβου – Λήμνου.

Σημειώνεται ότι οι καταθέσεις των συνεταιριστικών τραπεζών, Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου και Ευβοίας, συνολικού ποσού 431,5 εκ ευρώ, πέρασαν ήδη στην AlphaBank μετά από διαγωνιστική διαδικασία.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση της Alpha Bank επισημαίνεται ότι διασφαλίζονται πλήρως όλες οι καταθέσεις.

Οι δικαιούχοι λογαριασμών καταθέσεων των εν λόγω τραπεζών θα ενημερωθούν για την ημερομηνία που θα αρχίσει η εξυπηρέτησή τους από το δίκτυο καταστημάτων της Alpha Bank, αμέσως μετά την ενσωμάτωση των απαραίτητων δεδομένων των τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών στα συστήματα της AlphaBank.

Σημειώνει ακόμα ότι η Alpha Bank θα διατηρήσει φυσική παρουσία μέσω καταστημάτων σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δραστηριοποιούνταν οι εν λόγω Συνεταιριστικές Τράπεζες, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του πληθυσμού των

περιοχών αυτών και ότι προτίθεται να προσφέρει ευκαιρίες απασχολήσεως στο προσωπικό των Συνεταιριστικών Τραπεζών, μετά από διαδικασία επιλογής.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι άδειες τους ανακλήθηκαν καθώς δεν μπόρεσαν δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν με επιτυχία την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία είχαν υποχρεωθεί από την ΤτΕ, προκειμένου να έχουν την ελάχιστη επάρκεια κεφαλαίων.

Τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από ιδιώτες για την αύξηση και είχαν κατατεθεί σε ενδιάμεσους λογαριασμούς, θα επιστραφούν στους δικαιούχους τους.

Αναφέρουμε ακόμα ότι:

Η συνεταιριστική τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας είχε καταθέσεις ύψους 82,5 εκατ. ευρώ και χορηγήσεις 72εκ ευρώ και απασχολούσε 36 άτομα προσωπικό (μερίδιο αγοράς 2%).

Η συνεταιριστική Δωδεκανήσου είχε σύνολο καταθέσεων 254 εκατ. ευρώ και χορηγήσεις 263εκ ευρώ, με 132 εργαζομένους και μερίδιο στην αγορά των συνεταιριστικών τραπεζών 8%.

Η συνεταιριστική Ευβοίας, είχε καταθέσεις 95 εκατ ευρώ και χορηγήσεις 117εκ ευρώ και απασχολούσε 59 εργαζόμενους (μερίδιο αγοράς 3%).

$1· Με επιτυχία ολοκλήρωσαν τη διαδικασία αύξησης οι συνεταιριστικές τράπεζες Πελοποννήσου, Σερρών και Ηπείρου.

$1· Σύντομα αναμένεται να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου και οι συνεταιριστικές τράπεζες Παγκρήτια, Χανίων, Θεσσαλίας, Δράμας, Έβρου, Καρδίτσας και Πιερίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ