Οι ξένοι που θέλουν την Eurobank και ο γρίφος της αύξησης κεφαλαίου

Οι ξένοι που θέλουν την Eurobank και ο γρίφος της αύξησης κεφαλαίου
H αύξηση κεφαλαίου της Eurobank ανακοινώθηκε. Και τώρα τι; Θα βρεθεί στρατηγικός επενδυτής; Θα εισφέρει τα κεφάλαια που απαιτούνται; Όλο το παρασκήνιο για την επόμενη ημέρα

Προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η αύξηση -ύψους περίπου 2 δισ ευρώ- είναι να βρεθεί πρώτα από όλα ο στρατηγικός επενδυτής που θα εισφέρει ποσό γύρω στα 700εκ ευρώ. Το δεύτερο βήμα για να θεωρηθεί επιτυχής η αμκ είναι να αντληθούν από την αγορά κεφάλαια της τάξης των 600-800εκ ευρώ. Και φυσικά θα συμμετάσχει το Ταμείο με άλλα 500 εκ ευρώ. Ενδεχόμενη αποτυχία της Eurobank, είτε στο να βρει στρατηγικό επενδυτή, είτε στο να αντλήσει τα υπόλοιπα κεφάλαια από την αγορά, θα δημιουργήσει ντόμινο effect και στις άλλες συστημικές τράπεζες, οι οποίες έχουν δρομολογήσει κινήσεις για πώληση στοιχείων του ενεργητικού τους κλπ.


Και αυτό επειδή θα «πιεστούν» οι τιμές, και κυρίως θα κλονιστεί η εύθραυστη εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως σημείο κλειδί για την έκβαση της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank, είναι η τιμή που θα πραγματοποιηθεί η αμκ, με δεδομένο ότι στην καλύτερη περίπτωση θα γίνει με discount στην τρέχουσα τιμή της τάξης 0,3 με 0,5 σεντ. Ομως το ΤΧΣ κάλυψε την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank με 5,8 δισ ευρώ, δηλαδή με 1,5 ευρώ ανά μετοχή (προσαρμοσμένο στο 1,2 ευρώ ανά μετοχή μετά την απόκτηση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Νέας Proton).


Την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο η διαπραγμάτευση έκλεισε με την μετοχή της Eurobank στο 0,582 ευρώ (πτώση -7,18%). Ο όμιλος της Eurobank έχει συνολικό ενοποιημένο ενεργητικό 82 δισ ευρώ pro forma, μετά τις πρόσφατες εξαγορές του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου και της Νέας Proton, και η κεφαλαιακή της επάρκεια (Core Tier I) είναι κάτω από το ελάχιστο όριο των εποπτικών αρχών (του 9%) και συγκεκριμένα ανέρχεται στο 8,1%. Σύμφωνα με πληροφορίες η τράπεζα «γεννά» ζημιές ανά τρίμηνο της τάξης των 300εκ ευρώ. Και αυτό σημαίνει ότι τα 2 δισ ευρώ που έχει προϋπολογιστεί ότι χρειάζεται μέχρι το τέλος του χρόνου, ενδέχεται να αυξηθούν σημαντικά, όπως σημειώνουν αναλυτές, δεδομένου ότι: 1) Εκκρεμούν τα αποτελέσματα των stress test, 2) αλλά και δεν είναι σαφές πότε θα πραγματοποιηθεί η αύξηση και η καθυστέρηση της μπορεί να σημάνει μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα έπρεπε ήδη να είχε βρεθεί ο στρατηγικός επενδυτής και τώρα έπρεπε να διενεργεί τον οικονομικό έλεγχο (due diligence) και να προχωρά η κατάθεση ενημερωτικού δελτίου. Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κ. Μεγάλου (ΦΩΤΟ) έχει ξεκινήσει έναν «μαραθώνιο» για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, ενώ πηγές του ΤΧΣ επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον διεθνών fund, όπως του Fairfax, του Eaglevale και του Apollo.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ