Τα κλειστά ραντεβού των Ελλήνων τραπεζιτών στην Ουάσινγκτον

Τα κλειστά ραντεβού των Ελλήνων τραπεζιτών στην Ουάσινγκτον
Τα σχέδιά τους για τα επόμενα βήματα στην πορεία αναδιάρθρωσης των τραπεζών, για τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων αλλά και την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που ακούει στο όνομα «κόκκινα δάνεια» παρουσίασαν Έλληνες τραπεζίτες στους εκπροσώπους μεγάλων θεσμικών χαρτοφυλακίων. Ποιοι ταξίδεψαν στην Ουάσινγκτον, και ποιους είδαν. Οι εκτιμήσεις για την πορεία των μετοχών

Της Έφης Καραγεώργου.

Το νέο πρόσωπο της Ελλάδας, προσπάθησαν να δείξουν στους εκπροσώπους των τραπεζικών κολοσσών αλλά και στους θεσμικούς επενδυτές, οι Έλληνες τραπεζίτες που συμμετείχαν στο ετήσιο συνέδριο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Και διαπίστωσαν πως η προσδοκία για επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, ανοίγει την πόρτα για να έλθουν στην Ελλάδα ξένα κεφάλαια και να επενδύσουν. Και ακόμα διαπίστωσαν πως οι μετοχές των τραπεζών, όπως και οι τομείς της ενέργειας, του real estate, του τουρισμού, είναι στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος των ξένων θεσμικών. Οι Έλληνες τραπεζίτες, συναντήθηκαν με υψηλόβαθμα στελέχη της UBS, Bank of America, Deutsche Bank, Merrill Lynch κα, ενώ αλλεπάλληλες ήταν οι συναντήσεις τους και με μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Οι ερωτήσεις των ξένων ήταν διεξοδικές και αφορούσαν τους προσδοκώμενους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται και μπορούν να προσελκύσουν διεθνή κεφάλαια.

Από τις συναντήσεις προκύπτει ότι τα θεσμικά funds, που διαχειρίζονται εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει και ότι προτίθενται να επενδύσουν στην ελληνική αγορά. Ακόμα οι Έλληνες τραπεζίτες ρωτήθηκαν διεξοδικά για τις «αντοχές» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, για το αν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια λόγω των stress tests, για τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και για τις συνέργειες από τις συγχωνεύσεις. Επίσης η κάθε τράπεζα παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο αναδιάρθρωσης της, και τα assets που έχουν μπει σε τροχιά πώλησης, αφού στόχος των συναντήσεων είναι η προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στις ΗΠΑ, βρέθηκαν ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιώργος Προβόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Πέτρος Χριστοδούλου, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Ανθιμος Θωμόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Geniki Bank κ. Νίκος Καραμούζης, ο επικεφαλής της Eurobank κ. Χρήστος Μεγάλου, το ανώτερο στέλεχος της Alpha Bank κ. Μιχάλης Μασουράκης κα. Όλοι τους συναντήθηκαν με εκπροσώπους μεγάλων θεσμικών χαρτοφυλακίων όπως των Fortress, Baupost Group, Paulsοn & Co., Sal Oppenheimer, Rockefeller & Co., Franklin Templeton, και Capital Group, αλλά και τα Third Point, York Capital και Soros Fund Management κα.

Η ελληνική πλευρά στις συναντήσεις αυτές, εξέφρασε ελεγχόμενη αισιοδοξία, ότι βαίνει καλώς η διαδικασία εξόδου της χώρας από την κρίση και η πορεία προς την ανάπτυξη. Ακόμα αναφέρουμε ότι η εγχώρια τραπεζική αγορά εκτιμά πως θα επαληθευτεί το σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι τιμές των τραπεζικών μετοχών όχι μόνο θα φτάσουν σε εκείνες που έγιναν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αλλά θα τις ξεπεράσουν, προκειμένου να εξασκηθούν τα πρώτα warrants και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να δώσει μετοχές και να πάρει ρευστό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ