Λαγκάρντ: Είμαστε σε καλό σημείο για τα επιτόκια – Υπάρχει πολλή αβεβαιότητα εκεί έξω

Λαγκάρντ: Είμαστε σε καλό σημείο για τα επιτόκια – Υπάρχει πολλή αβεβαιότητα εκεί έξω

Όσο πιο γρήγορα λυθεί η «εμπορική αβεβαιότητα» με τις ΗΠΑ, τόσο καλύτερα για όλους

«Υπάρχει πολλή αβεβαιότητα εκεί έξω» είπε κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων που δέχθηκε η πρόεδρος της EKT, Κριστίν Λαγκάρντ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί την ανακοίνωση της νομισματικής πολιτικής και την οποία έκλεισε με τη φράση «Είναι ένας αβέβαιος κόσμος»

Η απόφαση η ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα ήταν ομόφωνη, όπως αποκάλυψε η πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η εκτίμηση κινδύνου ήταν ευρέως διαδεδομένη.

Επιτόκια: Πάτησε το "pause" η ΕΚΤ μετά από οχτώ μειώσεις - Eξαιρετικά αβέβαιo το περιβάλλον

Οι δασμοί και οι γεωπολιτική αβεβαιότητα διέτρεξαν τις απαντήσεις της Λαγκάρντ, δείχνοντας την ανησυχία των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, καθώς εξελίσσονται οι εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ευρώπη.

Ερωτηθείσα εάν η κεντρική τράπεζα έχει τεθεί σε αναμονή λόγω των δασμών η σιδηρά κυρία της ΕΚΤ απάντησε «Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι έχουμε τεθεί σε αναμονή. Βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση «αναμονής και παρακολούθησης». Η απόφαση νομισματικής πολιτικής για το μέλλον που θα ληφθεί βάσει δεδομένων, θα ληφθεί σε κάθε συνεδρίαση, δεν προκαθορίζεται από κάποια συγκεκριμένη πορεία.Έτσι, ένα μεγάλο μέρος αυτής της αβεβαιότητας προκαλείται από το εμπόριο και τους δασμούς, καθώς και από τους δασμολογικούς φραγμούς. Δεν έχει διευκρινιστεί πόσο γρήγορα θα ξεπεραστεί η αβεβαιότητα υπό τις παρούσες συνθήκες», πρόσθεσε.

Στην ερώτηση αν η ΕΕ οδεύει στο να κλείσει την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, που προβλέπει δασμό 15% στα ευρωπαϊκά προϊόντα εξήγησε ότι η κεντρική τράπεζα δεν κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οπότε λειτουργεί με την πρόβλεψη και πρόληψη. «Έχουμε μια γραμμή βάσης στην οποία βασίζουμε την απόφασή μας σήμερα, η οποία είναι η γραμμή βάσης του Ιουνίου. Αλλά παίρνουμε τα πράγματα μέρα με τη μέρα. Να προσθέσω ότι όσο πιο γρήγορα επιλυθεί αυτή η εμπορική αβεβαιότητα… τόσο λιγότερη αβεβαιότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, και αυτό θα ήταν ευπρόσδεκτο από οποιονδήποτε οικονομικό παράγοντα, συμπεριλαμβανομένων και ημών».

Τα ευρωπαϊκά αντίποινα

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο της απάντησης της Ευρώπης στους αμερικανικούς δασμούς εξήγησε ότι τα μέλη του δ.σ παρατηρούν τις διαπραγματεύσεις και τις διαρροές που αφοράν τις συνομιλίες και τα αντίποινα είναι προαιρετικά. Τόνισε ότι οι καθαρές επιπτώσεις στη δυναμική του πληθωρισμού ή του αντιπληθωρισμού δεν μπορούν να προσδιοριστούν ακόμα.

«Δεν είναι μόνο, ξέρετε, «Εμπόριο προς μία κατεύθυνση, αντίποινα σε απάντηση», αλλά είναι και η αναδρομολόγηση, η ανακατεύθυνση της αλυσίδας εφοδιασμού, η διαταραχή, τα σημεία συμφόρησης που όλα μαζί θα επηρεάσουν τις τιμές». «Η επόμενη ερώτηση που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας, και την οποία θέτουμε και θα θέτουμε στον εαυτό μας, είναι: «Θα είναι αυτό ένα επίπεδο αποτέλεσμα; Θα είναι αυτό μια συνεχής συνέπεια ενός νέου παραδείγματος;’ Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα εκεί έξω».

Πληθωρισμός

Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι πιο αβέβαιες από το συνηθισμένο, ως αποτέλεσμα του ασταθούς περιβάλλοντος παγκόσμιας εμπορικής πολιτικής, υπογράμμισε η Λαγκάρντ.

«Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να κινηθεί χαμηλότερα εάν οι υψηλότεροι δασμοί οδηγήσουν σε χαμηλότερη ζήτηση για εξαγωγές της ζώνης του ευρώ και ωθήσουν χώρες με πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα να ανακατευθύνουν τις εξαγωγές τους προς τη ζώνη του ευρώ».

Η ισχυρή αγορά εργασίας, τα αυξανόμενα πραγματικά εισοδήματα και οι σταθεροί ισολογισμοί του ιδιωτικού τομέα συνεχίζουν να στηρίζουν την κατανάλωση.

Οι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο, είπε, προσθέτοντας ότι οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να διαμορφώνονται γύρω στο 2%.

«Είμαστε σε καλό σημείο»

«Θα το επαναλάβω. Είμαστε σε καλό σημείο επειδή ο πληθωρισμός είναι στο 2%, αλλά δεν εστιάζουμε σε δεδομένα. Εξετάζουμε κάθε είδους δεδομένα. Και ο στόχος μας είναι ο μεσοπρόθεσμος πληθωρισμός, ο οποίος είναι στο 2%», δήλωσε η Λαγκάρντ. Πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα εστιάζει στους μισθούς που δείχνουν την πτωτική τάση που η ΕΚΤ ανέμενε .«Έχουμε δει την ανάπτυξη να εξελίσσεται με σχετικά ευνοϊκό τρόπο» υπογράμμισε.

«Θα βρείτε πάντα δύο ή τρεις διοικητές που ανησυχούν πολύ για την υποτίμηση [του στόχου για τον πληθωρισμό]… Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ο μεσοπρόθεσμος στόχος μας, επειδή αυτός είναι ο στόχος που έχουμε επιβεβαιώσει στη στρατηγική μας και ο οποίος είναι σίγουρα 2%», είπε.

«Και όταν εξετάζω τις προσδοκίες μου για τον πληθωρισμό, είναι ισχυρά σταθεροποιημένος γύρω στο 2% βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα».

Ανάπτυξη

Κατά το πρώτο τρίμηνο, η οικονομία αναπτύχθηκε πιο έντονα από το αναμενόμενο, είπε στην ομιλία της. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι εταιρείες προώθησαν τις εξαγωγές τους ενόψει των αναμενόμενων αυξήσεων των δασμών. Αλλά η ανάπτυξη ενισχύθηκε επίσης από την ισχυρότερη ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσει, ενώ πρόσφατες έρευνες δείχνουν μια μέτρια επέκταση

Με την πάροδο του χρόνου, οι υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις στην άμυνα και τις υποδομές θα πρέπει επίσης να στηρίξουν την ανάπτυξη εκτιμά η πρόεδρος.

Ωστόσο όπως είπε «οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη παραμένουν καθοδικοί. Μεταξύ των κύριων κινδύνων είναι η περαιτέρω κλιμάκωση των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων και οι σχετικές αβεβαιότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν τις εξαγωγές και να μειώσουν τις επενδύσεις και την κατανάλωση».

Υπογράμμισε επίσης ότι οι υψηλότεροι δασμοί και ένα ισχυρότερο ευρώ αναμένεται να δυσχεράνουν τις επενδύσεις για τις εταιρείες.

«Είναι ένας αβέβαιος κόσμος»

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη Τύπου η Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ έχει ουσιαστικά κλείσει αυτό τον κύκλο του αποπληθωρισμού και οποίος οδήγησε τα επιτόκια από τις 400 μονάδες στις 200 μονάδες με οχτώ μειώσεις σε διάστημα εννιά μηνών.

«Και με αυτό, σας εύχομαι όλους καλές «περιμένετε και δείτε» διακοπές . Και ελπίζω να αφιερώσετε χρόνο για να ξεκουραστείτε, να απολαύσετε οικογενειακές στιγμές, φιλικές στιγμές και να περάσετε καλά σε αυτόν τον αβέβαιο κόσμο» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ