Jefferies: Τι προβλέπει για την Τράπεζα Πειραιώς το πρώτο τρίμηνο - Τα τρία σενάρια για τη μετοχή

Jefferies: Τι προβλέπει για την Τράπεζα Πειραιώς το πρώτο τρίμηνο - Τα τρία σενάρια για τη μετοχή

Η αμερικανική τράπεζα διατηρεί τη σύσταση αγοράς και την τιμή στόχο των 5,20 ευρώ αμετάβλητη

H Jefferies εκτιμά ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσει ένα ακόμη σταθερό πρώτο τρίμηνο το 2024, με το κόστος καταθέσεων να είναι σχετικά σταθερό, σταθερά beta και ελάχιστη μετακίνηση καταθέσεων, γεγονός που οδηγεί σε μικρή αναβάθμιση των καθαρών εσόδων από τόκους για φέτος. Η αμερικανική τράπεζα διατηρεί τη σύσταση αγοράς και την τιμή στόχο των 5,20 ευρώ αμετάβλητη και επαναλαμβάνουμε την αξιολόγησή μας για αγορά», επισημαίνουν οι αναλυτές.

Τα τρία σενάρια για τη μετοχή

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει τον χαμηλότερο δείκτη κόστους προς έσοδα σε σχέση με τις αντίστοιχες τράπεζες. Παρόλο που έχει το χαμηλότερο σημείο εκκίνησης CET1, οι αναλυτές αναμένουν ότι αυτό θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου και προβλέπουν 250 μ.β. πλεονάζοντος κεφαλαίου το 2025 (CET1 15,5% έναντι στόχου 13%).

Στο βασικό σενάριο, η τιμή στόχος είναι στα €5.20, με περιθώριο ανόδου +38%. Για το 2026 οι βασικές παραδοχές είναι ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) θα είναι στο 2,3% και οι προβλέψεις (LLR) στις 55 μ.β. Ο δείκτης κόστος προς έσοδα (C/I) εισόδημα είναι στο 33%, ενώ ο δείκτης αποδοτικότητας ROTE στο 14% και ο δείκτης κόστους κεφαλαίου (CοE) 16%.

Στο ανοδικό σενάριο, η τιμή στόχος είναι στα €7.40, με περιθώριο ανόδου +97%. Οι βασικές παραδοχές για το 2026 είναι για NII 2,5% και LLR στις 40 μονάδες βάσης. Ο δείκτης C/I είναι στο 32% και ROTE στο 16% και CοE στο 13%

Στο αρνητικό σενάριο, η τιμή στόχος είναι στα €2,65, και περιθώριο -29%. Οι βασικές παραδοχές για το 2025 προβλέπουν NII 1,9%, LLR 150 μ.β. Ο δείκτης C/I στο 38% και ROTE 6% και CοE 19%

Η Jefferies για το πρώτο τρίμηνο της Τράπεζας Πειραιώς επισημαίνει τα εξής:

– Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) θα είναι πιθανόν να είναι ελαφρώς μειωμένα -1% αυτό το τρίμηνο, ενώ θα πρέπει να βελτιωθούν λόγω των υψηλότερων χορηγήσεων και του χαρτοφυλακίου ομολόγων. Αυτό αντισταθμίζεται από τα υψηλότερα έξοδα τόκων.

– Οι αμοιβές και τα τέλη θα είναι σταθερά κατά τη διάρκεια του τριμήνου, οι επενδυτικές αμοιβές θα είναι σταθερά και τα στοιχεία δείχνουν αυξανόμενα κεφάλαια υπό διαχείριση για την εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων της Πειραιώς.

– Το α΄ τρίμηνο φέτος θα υπάρξει ένα εφάπαξ κόστος που σχετίζεται με τη διάθεση των μετοχών του ΤΧΣ ύψους 43 εκατ. ευρώ.

– Το υποκείμενο κόστος να παραμείνει σταθερό στα 197 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2024 (έναντι 196 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο του 2023). Όσον αφορά τα έκτακτα έξοδα αναμένει μια μικρή επιβάρυνση από το σχέδιο εθελοντικής αποχώρησης (VES) το α΄ τρίμηνο ύψους 3 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με το α΄ τρίμηνο του 2023) και συνεχίζει να εκτιμά 60 εκατ. ευρώ για το 2024.

– Η ποιότητα του ενεργητικού παραμένει σταθερή με τις απομειώσεις σε παρόμοιο επίπεδο με το δ΄ τρίμηνο του 2023, στα 25 εκατ. ευρώ, καθώς δεν έχει ακόμη διαπιστώσει ουσιαστική μεταβολή στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Όσον αφορά τα έκτακτα περιστατικά αναμένει μια επιβάρυνση από την πρόσφατη συναλλαγή Solar ύψους 20 εκατ. ευρώ.

– Αναφορικά με τα κεφάλαια της Τράπεζας, εκτιμά έναν δείκτη εποπτικών κεφαλαίων CET1 στα επίπεδα του 13,8% (αύξηση 60 μ.β. από το προηγούμενο τρίμηνο), το οποίο επωφελείται από το χαμηλότερο ενεργητικό σταθμισμένο για τον κίνδυνο (RWAs α΄ τρίμηνο εποχικά χαμηλότερα) και την οργανική δημιουργία κεφαλαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ