EBA: Ισχυρές οι ευρωπαϊκές τράπεζες – "Βλέπει" τρωτά σημεία στα δάνεια

EBA: Ισχυρές οι ευρωπαϊκές τράπεζες –  "Βλέπει" τρωτά σημεία στα δάνεια

Η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ε.Ε. διαμορφώνεται σε επίπεδα-ρεκόρ

Σε ιστορικά υψηλά ανέρχονται τα κεφάλαια των τραπεζών της Ε.Ε., όμως υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι ορισμένα δάνεια, ιδίως όσα συνδέονται με τον κλάδο των ακινήτων, ελλοχεύουν κινδύνους.

Αυτό δήλωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), επισημαίνοντας ότι οι δείκτες πιστωτικής ποιότητας εμφανίζουν πολύ πρώιμα στάδια πιθανής επιδείνωσης.

«Οι τράπεζες της Ε.Ε. είναι ισχυρές, αλλά αρχίζουν να παρουσιάζονται ενδείξεις επιδείνωσης της πιστωτικής ποιότητας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σημείωμα της EBA για το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Μέχρι έναν βαθμό, αυτό ήταν αναμενόμενο λόγω της κρίσης στο κόστος διαβίωσης στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα την ανόδου του ενεργειακού κόστους και των υψηλών επιτοκίων δανεισμού. Ο τομέας των ακινήτων δέχεται ήδη έντονες πιέσεις σε χώρες της Ε.Ε., όπως για παράδειγμα στη Γερμανία και τη Σουηδία.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της κατηγορίας 2, τα οποία αποτελούν ορόσημο για την πίεση και τις δυσκολίες των δανειοληπτών, αυξήθηκαν στο 9,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2023 έναντι 9,2% το τρίτο τρίμηνο πέρυσι, σύμφωνα με την ΕΒΑ. To ποσοστό των δανείων με υποθήκη εμπορικά ακίνητα ενισχύθηκε ελαφρώς στο 4,3%.

Η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ε.Ε. διαμορφώνεται σε επίπεδα-ρεκόρ και η ρευστότητα ανέρχεται «άνετα» πάνω από το ελάχιστο απαιτούμενο.«Οι συνθήκες των χρηματοπιστωτικών αγορών τους πρώτους μήνες του 2024 ήταν ήπιες, με υψηλό επίπεδο έκδοσης νέων δανείων από τις τράπεζες», δήλωσε η EBA.

Η κερδοφορία παρέμεινε υψηλή το 2023, καθώς οι τράπεζες ευνοήθηκαν από τα ανεβασμένα επιτόκια δανεισμού, αν και το μερίδιο των τραπεζών με δείκτη αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων άνω του 10% μειώθηκε από 60% στο 45%, εκτιμά η EBA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ