Γιάννης Στουρνάρας: Χρειάζοντα περισσότερες τράπεζες στην Ελλάδα - Τι είπε για τα μερίσματα
Οι αναφορές του διοικητή της ΤτΕ για την...τραπεζική απληστία και τα επιτόκια
Περισσότερο ανταγωνισμό στις τράπεζες επιθυμεί να υπάρξει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Ο ίδιος αναφέρει ότι «Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο ανταγωνισμό, διότι όπως προκύπτει από μελέτες της Τράπεζας της Ελλάδος έχουμε ολιγοπώλια στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στις τράπεζες και στην ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη. Χρειαζόμαστε λοιπόν περισσότερο ανταγωνισμό και στις τράπεζες», ενώ σε άλλο σημείο σημειώνει ότι »πέμπτος τραπεζικός πόλος δεν είναι μόνο η Attica Bank με την Παγκρήτια, είναι και η Optima, είναι και η Viva», ενώ προσθέτει πως «Υπάρχει χώρος να μπουν και άλλοι παίκτες στην τραπεζική αγορά, όπως οι fintech και οι microfinance εταιρείες παροχής πιστώσεων».
Ακόμη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε πως η μείωση των επιτοκίων θα ξεκινήσει καλώς εχόντων των πραγμάτων από τον Ιούνιο κι αισιοδοξεί ότι μέχρι το τέλος του έτους μπορούν να γίνουν τέσσερις, μιλώντας στο mononews.gr. Παράλληλα, διευκρινίζει πως προηγείται η συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας, με την ΑΜΚ να πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο ενώ για το τέλος του έτους πάει το placement για τη διάθεση του υπολοίπου 18% της Εθνικής Τράπεζας που έχει στην κατοχή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Περί τραπεζικής απληστίας
Ερωτώμενος για την πρόσφατη μελέτη του ΚΕΠΕ περί ύπαρξης τραπεζικής απληστίας, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε: «Υπάρχουν μεγάλα spreads, οι ελληνικές τράπεζες έχουν υψηλότερα NPLs οπότε έχουν και μεγαλύτερο ρίσκο, που έχει επίπτωση στα επιτόκια. Επίσης στην Ελλάδα τα δάνεια είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, που σημαίνει ότι αμέσως πέρασαν οι αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ στις άλλες χώρες είναι fixed rates. Σίγουρα είδαμε άμεση αύξηση στα επιτόκια δανείων και ένα πολύ μικρό τμήμα τους πέρασε στα επιτόκια καταθέσεων».
Μερίσματα και κίνδυνοι
Τέλος ο κ. Στουρνάρας αφήνει να εννοηθεί ότι θα εγκριθεί από τον SSM η μερισματική πολιτική των τραπεζών, ωστόσο, μπορεί να μην δοθεί το ποσό που έχει υπολογίσει η κάθε μία από αυτές. «Εκτός από το 0 και το 100 υπάρχει και το 50», τονίζει με νόημα ο διοικητής.
Επιπρόσθετα, ο ίδιος επισήμανε: «Σύμφωνα με την Moody’s με την μείωση των επιτοκίων θα περιοριστούν τα κέρδη, οπότε χρειάζεται προσοχή. Δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες» για να διευκρινίσει πως «Εχουμε ένα διεθνές περιβάλλον πολύ πιο επίφοβο και αβέβαιο, δεν ξέρεις τι θα φέρει η επόμενη μέρα. Μία μεγάλη πρόκληση είναι η κλιματική αλλαγή, που επηρεάζει και τις τράπεζες. Πρέπει λοιπόν να «κτίσουν» μαξιλάρια. Εμείς ως ΕΚΤ και SSM αυτό λέμε στις τράπεζες, ότι πλέον ζούμε σε ένα περιβάλλον πολύ πιο επικίνδυνο, πολύ πιο αβέβαιο. Χρειαζόμαστε «μαξιλάρια» από τις κυβερνήσεις, από τις τράπεζες, από τις ασφαλιστικές εταιρείες».