Τράπεζα Πειραιώς: Ρεκόρ υπερκάλυψης στο placement και τιμή διάθεσης στα 4 ευρώ

Τράπεζα Πειραιώς: Ρεκόρ υπερκάλυψης στο placement και τιμή διάθεσης στα 4 ευρώ

Ξηρουχάκης (ΤΧΣ): Το placement στην Πειραιώς ξεπέρασε τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες μας

Στο ανώτατο εύρος, ήτοι στα 4 ευρώ έκαστη, διατέθηκαν οι μετοχές που κατείχε το ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς, κατά το placement που ολοκληρώθηκε χθες Τετάρτη, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Παράλληλα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι τελικός αριθμός των μετοχών που προσφέρονται μέσω της Προσφοράς είναι 337.599.150 μετοχές, αφού το ΤΧΣ , άσκησε πλήρως το Δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς, δηλαδή αύξησε τον αριθμό των μετοχών που προσφέρονται στην Προσφορά κατά 62.518.361 μετοχές

Σύμφωνα με το ΤΧΣ η Δημόσια Προσφορά, που ολοκληρώθηκε σήμερα επιτυχώς, προσέλκυσε αξιοσημείωτο ενδιαφέρον τόσο Ελλήνων όσο και ξένων επενδυτών, με τη συνολική αξία της συναλλαγής να αγγίζει τα 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ, κ. Ηλίας Ξηρουχάκης δήλωσε: «Σήμερα ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία ο πρώτος κύκλος της στρατηγικής αποεπένδυσης του Ταμείου από τις συστημικές Τράπεζες, γεγονός που μας αφήνει με ένα βαθύτατο αίσθημα ικανοποίησης. Η τέταρτη κατά σειρά και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (λιγότερο των 6 μηνών) , επιτυχής αποεπένδυση, αποτελεί μια πλήρη επιβεβαίωση της στρατηγικής και των βασικών επιλογών του Ταμείου. Η υπερκάλυψη της διάθεσης της συμμετοχής στην Τράπεζα Πειραιώς υπερακόντισε τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες μας (περίπου 9 φορές για το διεθνές βιβλίο, 4 φορές για το Ελληνικό ή περίπου8 φορές για τη συνολική προσφορά).

Η προσέλκυση, από την έναρξή της διάθεσης (το διεθνές βιβλίο καλύφθηκε τη Δευτέρα 4 Μαρτίου σε 6 μόλις λεπτά από το άνοιγμα), ισχυρότατου ενδιαφέροντος από κορυφαίους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές με ποιοτικά, επενδυτικά κεφάλαια, μακροπρόθεσμου ορίζοντα, αναδεικνύουν με εμφατικό τρόπο την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές του Ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και στη σταθερή δυναμική που αναπτύσσει η Ελληνική οικονομία. Παράλληλα αποτελεί αδιαμφισβήτητη αναγνώριση, σε διεθνές επίπεδο, της συνεισφοράς του Ταμείου στην ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου και στην εμπέδωση ισχυρού κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης προς τη χώρα.

Το ομολογουμένως εντυπωσιακό αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς του Ταμείου για την Τράπεζα Πειραιώς, επισφραγίζει τη συστηματική και επίπονη προσπάθεια που καταβλήθηκε από όλες τις πλευρές.

Για τον λόγο αυτό θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου προς τη Διοίκηση – ιδιαίτερα δε προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Χρήστο Μεγάλου – και το προσωπικό της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαιρετική συνεργασία με το Ταμείο όλα αυτά τα χρόνια, η οποία αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα γι’ αυτό το σημαντικό επίτευγμα.

Ένα εξίσου μεγάλο «μπράβο και ένα ευχαριστώ από καρδιάς» αξίζει και στους εργαζόμενους του ΤΧΣ για την άψογη προετοιμασία και εκτέλεση της συναλλαγής. Η σκληρή δουλειά και η αφοσίωσή τους συνέβαλαν τα μέγιστα στην έως τώρα εξαιρετικά επιτυχή υλοποίηση, όχι μόνο του συγκεκριμένου εγχειρήματος αλλά και ολόκληρης της στρατηγικής αποεπένδυσης.

Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την επιτυχή έκβαση του στόχου της αποεπένδυσης του Ταμείου, η οποία αποτελεί ορόσημο για την εθνική οικονομία και καταδεικνύει την εμπιστοσύνη πλέον των αγορών στις λαμπρές προοπτικές του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος».

Ο Πρόεδρος ΔΣ του ΤΧΣ, κ. Ανδρέας Βερύκιος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη ολοκλήρωση:

«Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς των μετοχών του στη Τράπεζα Πειραιώς. Η εξαιρετική ανταπόκριση του διεθνούς και ελληνικού επενδυτικού κοινού, αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της δυναμικής που έχει αναπτύξει η ελληνική οικονομία και υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών. Το σημερινό αποτέλεσμα έρχεται να δικαιώσει και το έργο που έχει επιτελέσει το Ταμείο, για περισσότερο από μία δεκαετία, με γνώμονα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για την άψογη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και την ομάδα του ΤΧΣ για την προετοιμασία και επιτυχημένη εκτέλεση της συναλλαγής αυτής».

Η ανακοίνωση του ΤΧΣ:

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 17, παρ. 2 και 21 παρ. 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129 και σε συνέχεια της ανακοίνωσης στις 03.03.2024, σχετικά με τη διάθεση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («ΤΧΣ») συμμετοχής 22% στο μετοχικό κεφάλαιο της «Πειραιώς Financial Holdings Α.Ε.» («Πειραιώς Holdings»), που αντιστοιχεί σε 275.080.789 υφιστάμενες κοινές, ονομαστικές, άυλες, με δικαίωμα ψήφου μετοχές εισηγμένες στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ονομαστικής αξίας εκάστης €0,93 στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς Holdings (η «Προσφορά»), με δικαίωμα αύξησης του αριθμού των προσφερόμενων μετοχών κατά έως 62.518.361 μετοχές, κατά την αποκλειστική κρίση του ΤΧΣ (το «Δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς»), σύμφωνα με τις από 04.03.2024, 05.03.2024 και 06.03.2024 αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του ΤΧΣ: (α) το ΤΧΣ άσκησε πλήρως το Δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς, δηλαδή αύξησε τον αριθμό των μετοχών που προσφέρονται στην Προσφορά κατά 62.518.361 μετοχές και, ως αποτέλεσμα, ο τελικός αριθμός των μετοχών που προσφέρονται μέσω της Προσφοράς είναι 337.599.150 μετοχές (οι «Προσφερόμενες Μετοχές»), και (β) η τιμή προσφοράς για τις Προσφερόμενες Μετοχές, με βάση τα αποτελέσματα της διαδικασίας κατάρτισης βιβλίου προσφορών που διεξήχθη από τις 4 Μαρτίου 2024 έως τις 6 Μαρτίου 2024 στη διεθνή προσφορά, καθορίστηκε εντός του στενότερου εύρους τιμών €3,90– €4,00, ως δημοσίως ανακοινώθηκε την 06.03.2024, είναι σύμφωνη με τον προσδιορισμό ενδεικνυόμενης τιμής που τέθηκε σε €4,00 ως δημοσίως ανακοινώθηκε στις 06.03.2024, και ορίζεται σε €4,00 ανά Προσφερόμενη Μετοχή.

Η τιμή προσφοράς ισχύει τόσο για τη διεθνή προσφορά όσο και για την ελληνική δημόσια προσφορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ