Μαζικές απολύσεις από τις τράπεζες το 2023 - Eφυγαν 60.000 εργαζόμενοι – Τι έρχεται το 2024

Μαζικές απολύσεις από τις τράπεζες το 2023 - Eφυγαν 60.000 εργαζόμενοι  – Τι έρχεται το 2024

Οι επενδυτικές τράπεζες υπέστησαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μεγάλο πλήγμα

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη και ασταθή χρονιά για την παγκόσμια οικονομία που χαρακτηρίστηκε από δυσάρεστες εξελίξεις σε πολλαπλά μέτωπα, οι τράπεζες απέλυσαν 60.000 εργαζόμενους, διαγράφοντας στροφή 180 μοιρών από τις προσλήψεις της μεταπανδημικής περιόδου.

Η τάση αυτή, μάλιστα, αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024 εν μέσω υποτονικής δραστηριότητας συναλλαγών και εισαγωγών στο χρηματιστήριο, σύμφωνα με τους FT.

Οι επενδυτικές τράπεζες υπέστησαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μεγάλο πλήγμα, καθώς οι συναλλαγές και οι δημόσιες εγγραφές εξαντλήθηκαν, με αποτέλεσμα να προσπαθούν να διασώσουν τα περιθώρια κέρδους μειώνοντας τον αριθμό εργαζομένων.

Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS έχει ήδη οδηγήσει σε τουλάχιστον 13.000 απολύσεις, και το 2024 αναμένονται και άλλες.

«Δεν υπάρχει σταθερότητα, καμία επένδυση, καμία ανάπτυξη στις περισσότερες τράπεζες – και είναι πιθανό να υπάρξουν περισσότερες περικοπές θέσεων εργασίας», δήλωσε στους FT ο Lee Thacker, Silvermine Partners, προσθέτοντας: «Υπάρχουν μερικά πολύ ωραία δώρα που στέλνονται στα αφεντικά αυτήν τη στιγμή».

Είκοσι από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου περιέκοψαν τουλάχιστον 61.905 θέσεις εργασίας το 2023, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Financial Times. Για την ιστορία, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2007-08 οι απολύσεις ανήλθαν σε 140.000. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο μεγάλες τράπεζες, επομένως στην πραγματικότητα ο αριθμός είναι μεγαλύτερος.

Τουλάχιστον οι μισές από τις απολύσεις του 2023 προήλθαν από αμερικανικές τράπεζες, των οποίων το επενδυτικό κομμάτι δυσκολεύτηκε να αντιμετωπίσει τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων.

Οι μεγαλύτερες περικοπές από ένα μόνο ίδρυμα έγιναν στην ελβετική UBS στη διαδικασία απορρόφησης της Credit Suisse.

Μάλιστα, ο CEO της τράπεζας, Σέρτζιο Ερμότι, έχει επισημάνει ότι το 2024 θα είναι η «κομβική χρονιά» για την εξαγορά και οι αναλυτές αναμένουν χιλιάδες περισσότερες θέσεις εργασίας τους επόμενους μήνες.

Η Wells Fargo είναι η τράπεζα με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων παγκοσμίως το 2023, καθώς όπως η ίδια ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες, μείωσε κατά 12.000 τον αριθμό των εργαζομένων της, σε 230.000. Ο CEO Charlie Scharf προανήγγειλε ουσιαστικά περισσότερες απολύσεις του 2024, όταν ανακοίνωσε ότι η τράπεζα έχει δεσμεύσει έως και 1 δισ. δολάρια για περαιτέρω έξοδα απόλυσης.

Η Citigroup έκοψε 5.000 θέσεις εργασίας, η Morgan Stanley 4.800, η Bank of America 4.000, η Goldman Sachs 3.200 και η JPMorgan Chase 1.000. Συλλογικά, οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες έκοψαν τουλάχιστον 30.000 υπαλλήλους το 2023.

Όπως με πολύ απλά λόγια και χωρίς περιστροφές διατύπωσε την ωμή αλήθεια ο Lee Thacker, η απλούστερη εξήγηση για όλες αυτές τις απολύσεις είναι μία: «Αν διευθύνεις ένα τμήμα και το αφεντικό σού ζητήσει περικοπές δαπανών, κόβεις ή απολύεσαι».

Στοιχεία από τον Coalition Greenwich, τον όμιλο συγκριτικής αξιολόγησης χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, έδειξαν ότι οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες μείωσαν το προσωπικό τους κατά 4% μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους, με περισσότερες περικοπές το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Και, ενώ οι περισσότερες από τις μειώσεις προσωπικού στις παγκόσμιες τράπεζες φέτος έχουν επηρεάσει λιγότερο από το 5% του προσωπικού, η Metro Bank της Βρετανίας έχει ανακοινώσει σχέδια για μείωση του προσωπικού της κατά 20%.

Η τράπεζα διασώθηκε σε μια συμφωνία αναχρηματοδότησης 925 εκατομμυρίων λιρών τον Οκτώβριο.

Η Metro στοχεύει τώρα σε ετήσια εξοικονόμηση £50 εκατ. ετησίως — από τον προηγούμενο στόχο των £30 εκατ. — που θα οδηγήσει σε κλείσιμο υποκαταστημάτων και απολύσεις έως και 800 υπαλλήλων.

Ορισμένες μεγάλες τράπεζες δεν απέλυσαν εργαζομένους το 2023, ιδίως η HSBC και η Commerzbank, οι οποίες το έκαναν τα προηγούμενα χρόνια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, η UniCredit, η οποία μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων της τα τελευταία δύο χρόνια ως μέρος μιας προσπάθειας αποδοτικότητας, δεν έκανε εκτεταμένες απολύσεις το 2023.

Τα χειρότερα, όμως, φαίνεται ότι είναι μπροστά: «Αναμένουμε ότι το 2024 θα είναι η συνέχεια του 2023», δήλωσε ο Arora της Coalition. «Βλέπουμε τις τράπεζες να γίνονται πιο συντηρητικές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ