ΕΚΤ: Αρχίζει το project για την κυκλοφορία του ψηφιακού ευρώ

 ΕΚΤ: Αρχίζει το project για την κυκλοφορία του ψηφιακού ευρώ

Την 1η Νοεμβρίου ξεκινά η διετή «προπαρασκευαστική φάση» για το ψηφιακό ευρωπαϊκό νόμισμα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε ένα περαιτέρω βήμα την Τετάρτη προς την κυκλοφορία μιας ψηφιακής έκδοσης του ευρώ που θα επιτρέπει στους πολίτες στις 20 χώρες που μοιράζονται το ενιαίο νόμισμα να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές με ασφάλεια και δωρεάν.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια διετή «προπαρασκευαστική φάση» για το ψηφιακό ευρώ την 1η Νοεμβρίου, κατά την οποία θα οριστικοποιήσει τους κανόνες, θα επιλέξει τους εταίρους της στον ιδιωτικό τομέα και θα κάνει κάποιες «δοκιμές και πειραματισμούς».

«Μετά από δύο χρόνια, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο προετοιμασίας, για να ανοίξει το δρόμο για την πιθανή μελλοντική έκδοση και ανάπτυξη του ψηφιακού ευρώ», ανέφερε η ΕΚΤ.

Ενώ η απόφαση της Τετάρτης είναι ένα μικρό βήμα σε ένα πολυετές σχέδιο, θέτει την ΕΚΤ μπροστά από τις άλλες κεντρικές τράπεζες της Ομάδας των Επτά (G7) πλούσιων εθνών και μπορεί να αποτελέσει ένα σχέδιο για να ακολουθήσουν και άλλοι.

Ορισμένες χώρες της Καραϊβικής και η Νιγηρία έχουν ήδη λανσάρει ψηφιακά νομίσματα, ενώ η Κίνα και η Σουηδία είναι μεταξύ εκείνων που έχουν αναπτύξει πιλοτικά project.

Αλλά η Fed, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Τράπεζα του Καναδά, είναι όλοι πιο προσεκτικοί σε τέτοια projects.

Το ψηφιακό ευρώ θα είναι για τους περισσότερους σκοπούς, όπως κάθε διαδικτυακό πορτοφόλι ή τραπεζικός λογαριασμός, εκτός από το ότι θα είναι δωρεάν στη χρήση και θα είναι εγγυημένο από την ΕΚΤ και όχι από ιδιωτική εταιρεία, καθιστώντας το ασφαλέστερο.


Αλλά το project έχει τους επικριτές του, κυρίως τραπεζίτες και ρυθμιστικές αρχές που φοβούνται ότι θα αφαιρέσει τις καταθέσεις από τον εμπορικό τομέα, αλλά και ορισμένους ακαδημαϊκούς, την υπηρεσία παρακολούθησης της ιδιωτικής ζωής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ορισμένες ομάδες καταναλωτών.

«Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσει με σαφήνεια την προστιθέμενη αξία του ψηφιακού ευρώ», δήλωσε ο Μάρκους Φέρμπερ, Γερμανός βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ένα από τα βασικά παράπονα είναι ότι ένα ψηφιακό νόμισμα μπορεί να διευκολύνει τη λειτουργία των εμπορικών τραπεζών σε περιόδους κρίσης, ενώ παρέχει μικρή βελτίωση σε σύγκριση με τους υπάρχοντες λογαριασμούς.

Η ΕΚΤ λέει ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα δημιουργήσει ανταγωνισμό στην αγορά πληρωμών, όπου κυριαρχούν οι αμερικανικές εταιρείες πιστωτικών καρτών.

Για να αξιολογήσει τις ανησυχίες σχετικά με την κατάργηση των εμπορικών τραπεζών, η ΕΚΤ είπε ότι θα θέσει ανώτατο όριο στο πόσα ψηφιακά ευρώ μπορεί να κατέχει κάθε άτομο, πιθανότατα περίπου 3.000 ευρώ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα ψηφιακά νομίσματα θα πρέπει να έχουν μέτριο αντίκτυπο στη νομισματική πολιτική εκτός των καιρών κρίσης και δημοσίευσε έναν οδηγό για τις κεντρικές τράπεζες.

Όπως και με τα φυσικά μετρητά, οι χρήστες θα μπορούν να πραγματοποιούν μικρές πληρωμές εκτός σύνδεσης σε ψηφιακά ευρώ σε κοντινούς ομολόγους και η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι δεν θα αποθηκεύει δεδομένα σχετικά με μεμονωμένες συναλλαγές.

Το ψηφιακό ευρώ θα διανεμηθεί από την ΕΚΤ καθώς και από εμπορικές τράπεζες και παρόχους ψηφιακού πορτοφολιού. Θα είναι διαθέσιμο μόνο σε κατοίκους της ζώνης του ευρώ και στους πολίτες της στο εξωτερικό, γεγονός που αντιμετωπίζει τις ανησυχίες σχετικά με τη μαζική υιοθέτηση σε χώρες όπου το τοπικό νόμισμα είναι αδύναμο.

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές στην ΕΕ αυξήθηκαν από 184,2 τρισεκατομμύρια ευρώ το 2017 σε 240 τρισεκατομμύρια ευρώ το 2021, επιταχυνόμενες από την πανδημία COVID-19, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι κεντρικές τράπεζες που αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού είναι πιθανό να εκδώσουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Πολλά από αυτά τα projects προέκυψαν γύρω στο 2019, όταν το Facebook ανακοίνωσε σχέδια για την εισαγωγή ενός ψηφιακού νομίσματος, τα οποία στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ