ΕΚΤ: Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν την απόφαση για τα επιτόκια - Διχασμένοι αναλυτές και αγορές

ΕΚΤ: Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν την απόφαση για τα επιτόκια - Διχασμένοι αναλυτές και αγορές

Με το βλέμμα στραμμένο στη Φρανκφούρτη οι επενδυτές

Αντιμέτωποι με ένα ακόμη μεγάλο δίλημμα βρίσκονται σήμερα οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη καθώς καλούνται να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν στη δέκατη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων ή θα πατήσουν το «pause» στον κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Καταλυτικό ρόλο για την απόφασή τους αναμένεται να παίξουν οι προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Οι επικαιροποιημένες προβλέψεις για την Ευρωζώνη έως το 2025 αποτελούν το κρισιμότερο στοιχείο, καθώς οι αξιωματούχοι θα επιλέξουν είτε να διακόψουν την πρωτοφανή εκστρατεία περιορισμού της νομισματικής πολιτικής είτε να αυξήσουν το επιτόκιο καταθέσεων σε ποσοστό ρεκόρ 4%

Σήμερα συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι traders ενισχύουν τα στοιχήματά τους, ότι τελικά θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και δεν θα σταματήσει την πολιτική της νομισματικής σύσφιξης λόγω ανησυχιών ότι η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει εκ νέου έναν επίμονα υψηλό πληθωρισμό, όπως τονίζει το πρακτορείο Bloomberg. Συγκεκριμένα 34 οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων προβλέπουν παύση, ενώ 32 προβλέπουν αύξηση. Οι αγορές χρήματος τοποθετούν στο 70% την πιθανότητα νέας αύξησης στα ευρωπαϊκά επιτόκια. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αισθητά υψηλότερο σε σχέση με το 20% στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

(Ξανά) σε δύο στρατόπεδα

Όπως μάλιστα αναφέρουν ανώνυμες πηγές του Bloomberg, κατά την έναρξη της συνεδρίασης επικτρατούσε κλίμα αβεβαιότητας μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του Πορτογάλου κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Σεντένο της Πορτογαλίας, ανησυχούν ότι μια νέα αύξηση του κόστους δανεισμού θα έθετε σε κίνδυνο την ήδη προβληματική οικονομία της Ευρώπης. Άλλοι, όπως ο Σλοβάκος Πίτερ Κάζιμιρ, εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός δεν θα επανέλθει στον στόχο του 2% χωρίς περαιτέρω επιθετικές κινήσεις.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της από τότε που επέστρεψε από τις καλοκαιρινές διακοπές και θα ενημερώσει τον Τύπο μισή ώρα μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Όποια και αν είναι η απόφαση της ΕΚΤ, η συνοδευτική δήλωση είναι πιθανό να κινηθεί σε… ρυθμούς Ιουλίου, αναφέροντας ότι το κόστος δανεισμού θα «καθοριστεί σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα είναι απαραίτητο» ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

Η φράση αυτή επιτρέπει δυνητικά περισσότερες αυξήσεις καθώς και σε μία παρατεταμένη περίοδο υψηλών επιτοκίων, ενώ παράλληλα έρχεται σε αντίθεση με στους επενδυτές που «βλέπουν»μειώσεις τους επόμενους μήνες.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι το χρονικό διάστημα που το κόστος δανεισμού παραμένει αυξημένο έχει εξίσου μεγάλη σημασία με το πόσο ψηλά τελικά αυτά διαμορφώνονται -αν όχι περισσότερο- και οι απόψεις του βρίσκουν όλο και μεγαλύτερη απήχηση.

Τι λέει το Bloomberg Economics

«Αν και το βασικό μας σενάριο «βλέπει» ακόμη μία αύξηση, δεν αποτελεί μία ισχυρή υπόθεση. Η οικονομική επιβράδυνση, μια στροφή στην πορεία του υποκείμενου πληθωρισμού, ένα πιθανό τέλος του κύκλου των αυξήσεων στις ΗΠΑ και οι φόβοι για την ανθεκτικότητα της Κίνας θα μπορούσαν ακόμη να πείσουν το Διοικητικό Συμβούλιο να προχωρήσει σε μια παύση και να κάνει έναν απολογισμό» επισημαίνουν οι Ντέιβιντ Παουελ και Μαέβα Κούζιν.

Οι οικονομολόγοι, πάντως, προβλέπουν μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο, ενώ οι χρηματοπιστωτικές αγορές εκτιμούν αυτό θα γίνεια αργότερα, το καλοκαίρι.

«Διαφωνώ με αυτή την εκτίμηση», δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Κλάας Κνοτ σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg. «Ίσως μπορούμε να το καθυστερήσουμε λίγο».

Οι εικασίες σχετικά με το αν η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει τη διαφορά μεταξύ του επιτοκίου καταθέσεων και του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου με το οποίο οι τράπεζες μπορούν να δανειστούν χρήματα έχουν περιοριστεί

Αν και μια τέτοια απόφαση θα μείωνε το σχετικό κόστος της αξιοποίησης των δανείων, πιθανώς θα σηματοδοτούσε επίσης ότι οι αξιωματούχοι έχουν τελειώσει με τη σύσφιγξη και θα προλάβαιναν το αποτέλεσμα μιας ευρύτερης επανεξέτασης του τρόπου με τον οποίο η ΕΚΤ θέλει να ασκήσει πολιτική στο μέλλον.

Οικονομικές προοπτικές

Ενώ η ευρωζώνη των 20 κρατών συνέχισε να έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης η κατά το δεύτερο τρίμηνο, οι δείκτες κλίματος υποδηλώνουν ότι έκτοτε έχει σημειωθεί στροφή προς το χειρότερο.

Οι έρευνες για τις επιχειρήσεις δείχνουν ότι οι υπηρεσίες έχουν αρχίσει να ακολουθούν την πτωτική πορεία της μεταποίησηςε καθώς ο επίμονος πληθωρισμός αποτελεί βαρίδι για το ευρωπαϊκό επιχειρείν. Η αδύναμη παγκόσμια ζήτηση και η επιβράδυνση της κνεζικής οικονομίας πλήττουν τις εξαγωγές, ενώ ο κατασκευαστικός κλάδος συρρικνώνονται εν μέρει λόγω του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης.

Αυτό το τοξικό «κοκτέιλ» έχει επαναφέρει το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού – αν και η τρέχουσα κατάσταση διαφέρει σημαντικά από τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, όταν η ανεργία εκτοξεύτηκε, σε αντίθεση με τα χαμηλά επίπεδα που παρατηρούνται σήμερα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε τις προοπτικές της για την περιοχή αυτή την εβδομάδα. Η οικονομία θεωρείται τώρα ότι θα επεκταθεί μόλις κατά 0,8% φέτος και κατά 1,3% το 2024, υπό την πίεση της προβληματικής Γερμανίας. Η μεταστροφη αυτή στις προσδοκίες έρχεται μετά από αναφορές ότι οι νέες οικονομικές εκτιμήσεις της ΕΚΤ θα προβλέπουν πληθωρισμό άνω του 3% για το 2024, ενισχύοντας την αναγκαιότητα της περαιτέρω σύσφιγξης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πιθανό να επαναλάβει ότι θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τον καθορισμό της πολιτικής, βασίζοντας τις αποφάσεις του στις προοπτικές του πληθωρισμού, στις υποκείμενες πιέσεις στις τιμές και στον ρυθμό με τον οποίο η νομισματική σύσφιγξη μεταφέρεται στην οικονομία.

Εκτός από την απόφαση για τα επιτόκια, η Λαγκάρντ είναι πιθανό να ερωτηθεί και για άλλες εξελίξεις από τη διήμερη συνεδρίαση των φορέων χάραξης πολιτικής.

Την Τετάρτη, ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότηταςτης αντιπροέδρου της Bundesbank Κλαούντια Μπουχ για να ηγηθεί του βραχίονα τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ.

Πρόκειται για μία επιλογή που μπορεί να συναντήσει αντιδράσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου μια ομάδα ευρωβουλευτών τον Ιούλιο έκρινε ότι η υποδιοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας Μαργαρίτα Ντελγκάδο είναι η πιο κατάλληλη υποψήφια.

Το νομοθετικό σώμα θα πρέπει να επικυρώσει τον διορισμό της Μπουχ πριν από την τελική υπογραφή από τις κυβερνήσεις και εγκαίρως έτσδι ώστε να διαδεχθεί τον Αντρέα Ενρία τον Δεκέμβριο.

Η Λαγκάρντ μπορεί επίσης να δεχθεί ερωτήσεις σχετικά με τη γνώμη που εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο την Τετάρτη και η οποία προειδοποιούσε για αρνητικές συνέπειες από τον αμφιλεγόμενο έκτακτο φόρο της Ιταλίας στα τραπεζικά κέρδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ