Οι τράπεζες της Ευρώπης άρχισαν να δίνουν επιτόκια πάνω από 5% για να προσελκύσουν καταθέσεις

Οι τράπεζες της Ευρώπης άρχισαν να δίνουν επιτόκια πάνω από 5% για να προσελκύσουν καταθέσεις

Οι διαδικτυακές τράπεζες κερδίζουν έδαφος

Μια σειρά από ευρωπαϊκές τράπεζες άρχισαν να περνούν υψηλότερα επιτόκια στους αποταμιευτές, κινήσεις που θα αυξήσουν τα κέρδη αλλά θα βοηθήσουν να καταλαγιάσει η κριτική τόσο από ρυθμιστικές αρχές όσο και από νομοθέτες.

Η Banco Santander SA κυκλοφόρησε πρόσφατα έναν λογαριασμό που, προς το παρόν, δίνει στους πελάτες του Ηνωμένου Βασιλείου επιτόκιο 5,2%. Η γερμανική Deutsche Kreditbank AG αύξησε πρόσφατα το επιτόκιο που προσφέρει στο 3,5% για να αντιστρέψει την πτώση των καταθέσεων. Η ιταλική UniCredit SpA προσφέρει 6,7% σε ορισμένους αποταμιευτές στη νοτιοανατολική Ευρώπη για δωδεκάμηνες προθεσμιακές καταθέσεις.

Συνολικά, οι κινήσεις συνέβαλαν στην αύξηση της μέσης απόδοσης των λογαριασμών όψεως σε αγορές σε όλη την Ευρώπη, συμπεραίνει ο Bloomberg.

Η Τράπεζα της Αγγλίας και οι ομόλογοί της σε όλη την Ευρώπη έχουν αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια τα τελευταία χρόνια, καθώς προσπάθησαν να περιορίσουν τα επίπεδα πληθωρισμού που έχουν κατακλύσει την περιοχή. Ενώ οι τράπεζες έσπευσαν να επιβαρύνουν τους δανειολήπτες με υψηλότερα επιτόκια, άργησαν να μεταφέρουν τα οφέλη από αυτές τις αυξήσεις στους αποταμιευτές.

Αύξηση κερδών – αύξηση επικρίσεων

Αυτό πυροδότησε κριτική από νομοθέτες και ρυθμιστικές αρχές, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η συμπεριφορά έχει σκοπό να αυξήσει τα κέρδη. Πράγματι, τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια των ευρωπαϊκών τραπεζών, ένα βασικό μέτρο κερδοφορίας που δείχνει τη διαφορά μεταξύ των τόκων που εισπράττουν οι τράπεζες από δάνεια και αυτών που πληρώνουν σε καταθέσεις, εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο σε τουλάχιστον 10 χρόνια το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg Intelligence.

Οι τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου κινούνται ταχύτερα για να ανατιμήσουν τις προσφορές καταθέσεων τους, σύμφωνα με τον Τζόναθαν Πίαρς, τραπεζικό αναλυτή της Numis Corp. Plc. Τα beta των καταθέσεων τους – που μετρά το μερίδιο των αυξήσεων επιτοκίων που μεταβιβάζουν οι τράπεζες στους αποταμιευτές – έχουν αυξηθεί στο 44%, ενώ ο μέσος όρος για τους ομολόγους τους σε όλη την Ευρώπη έχει αυξηθεί μόνο στο 25%, διαπίστωσε ο Πίαρς.

Αυτό είχε κόστος για τις βρετανικές τράπεζες: Η μετακίνηση των καταθέσεων από λογαριασμούς χαμηλών σε υψηλού επιτοκίου μειώνει τα τραπεζικά τους έσοδα κατά μέσο όρο 250 εκατομμύρια λίρες (312 εκατομμύρια δολάρια) το μήνα.

Οι κινήσεις έρχονται μετά από υποκίνηση της Αρχής Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι θα λάβει «σθεναρά μέτρα» εναντίον εταιρειών που δεν μεταφέρουν τα οφέλη των υψηλότερων επιτοκίων στους καταναλωτές. Έκτοτε, ο οργανισμός έχει δημοσιεύσει αναφορές από εννέα από τις μεγαλύτερες χρηματοοικονομικές εταιρείες της χώρας σχετικά με τα επιτόκια που προσφέρουν στους λογαριασμούς καταθέσεων και τώρα αναλύει τα δεδομένα που παρέχονται.

«Από τότε που δημοσιεύτηκε αυτό το σχέδιο, έχουμε δει τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα υψηλότερων επιτοκίων τόσο σε λογαριασμούς περιορισμένης διάρκειας όσο και σε λογαριασμούς εύκολης πρόσβασης», ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωση. «Χαιρετίζουμε την ανάπτυξη μιας πιο ανταγωνιστικής αγοράς».

Οι διαδικτυακές τράπεζες κερδίζουν έδαφος

Οι ευρωπαίοι δανειστές έχουν εδώ και καιρό αντιμετωπίσει έντονο ανταγωνισμό από δανεισστές με παρουσία μόνο στο διαδίκτυο, οι οποίοι δεν χρειάζεται να επωμιστούν το κόστος που συνδέεται με τα υποκαταστήματα και τα παλιά συστήματα πληροφορικής που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι παραδοσιακοί δανειστές. Αυτό επέτρεψε σε αυτές τις λεγόμενες νεοτράπεζες να κινηθούν γρήγορα προς την αύξηση των επιτοκίων αποταμίευσής τους.

Σαν παράδειγμα το Bloomberg φέρει την Atom Bank: η πρώτη τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου που βασίζεται σε εφαρμογές προσφέρει τώρα στους αποταμιευτές μία από τις καλύτερες αποδόσεις για λογαριασμούς ταμιευτηρίου σταθερής διάρκειας ενός έτους στο 5,9%. Μια άλλη διαδικτυακή τράπεζα, η Kroo, η οποία απέκτησε πλήρη τραπεζική άδεια μόλις πέρυσι, προσφέρει 4,35% για τρεχούμενους λογαριασμούς.

Ακόμη και ένας τραπεζικός κολοσσός, όπως η JPMorgan Chase & Co., η οποία τα τελευταία χρόνια έκανε το ντεμπούτο της με προσφορά αποκλειστικά για ψηφιακές καταναλωτικές υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει ανεβάσει το υψηλό επίπεδο προσφέροντας απόδοση 4,1% στον λογαριασμό ταμιευτηρίου εύκολης πρόσβασης. Στις ΗΠΑ, όπου λειτουργεί χιλιάδες υποκαταστήματα, προσφέρει 0,01% για τον τυπικό λογαριασμό ταμιευτηρίου.

Ούριοι άνεμοι για όλους

Με την κίνησή της αυτόν τον μήνα, η Santander είπε ότι το 5,2% που προσφέρει είναι ένα κορυφαίο επιτόκιο της αγοράς. Η εταιρεία έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η προσφορά είναι διαθέσιμη μόνο μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου και ενδέχεται να την αποσύρει νωρίτερα εάν υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τον λογαριασμό.

Η Deutsche Kreditbank, θυγατρική της BayernLB, αύξησε τα επιτόκια που προσφέρει στους πελάτες μετά τη συρρίκνωση των καταθέσεων κατά 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ τους πρώτους έξι μήνες του έτους. Μετά την κίνηση, η τράπεζα είπε ότι άρχισε να καταγράφει ξανά εισροές.

Η UniCredit, εν τω μεταξύ, προειδοποιεί εδώ και μήνες ότι τα υψηλότερα επιτόκια σύντομα θα μετατραπούν σε τροχοπέδη στην κερδοφορία καθώς το επιτόκιο μετακύλισης των καταθέσεων αυξάνεται από το 10% στο 40% μέχρι το τέλος του έτους.

«Από το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα έχουμε μια αντίστροφη, όπου τα επιτόκια θα αυξηθούν λιγότερο, αλλά το λεγόμενο pass through θα αυξηθεί», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Αντρέα Ορσέλ στο Bloomberg Television τον Ιούνιο. «Αυτό θα δημιουργήσει έναν αντίθετο άνεμο για όλες τις τράπεζες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ