Νωρίτερα "βλέπουν" οι οικονομολόγοι τις μειώσεις επιτοκίων - Δεν "πείθει" το σχέδιο της ΕΚΤ

Νωρίτερα "βλέπουν" οι οικονομολόγοι τις μειώσεις επιτοκίων - Δεν "πείθει" το σχέδιο της ΕΚΤ

Αβέβαιοι οι αναλυτές για τα πλάνα της ΕΚΤ μετά τον Ιούλιο σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg

Το σχέδιο της ΕΚΤ να διατηρήσει υψηλά το βασικό επιτόκιο δανεισμού, όταν φτάσει στην κορύφωσή του, δεν φαίνεται να πείθει τους οικονομολόγους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, η πλειονότητα των ειδικών αναμένει μείωση έπειτα από μόλις έξι μήνες.

Μια ισχνή πλειοψηφία σε έρευνα του Bloomberg αναμένει μια τελική αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων τον Σεπτέμβριο, στο 4%, πριν οι αξιωματούχοι ξεκινήσουν μειώσεις επιτοκίων τον Μάρτιο. Η αβεβαιότητα για τις επόμενες κινήσεις αυξάνεται σταδιακά, με τις προβλέψεις για το κόστος δανεισμού στο τέλος του 2024 να κυμαίνονται από 2% έως 4%.

Πάντως, ομόφωνα οι οικονομολόγοι προβλέπουν αύξηση 25 ποσοστιαίων μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Οι αποκλίσεις καταδεικνύουν πόσο δύσκολες είναι οι προβλέψεις για την επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2% από 5,5% αυτή τη στιγμή και από τουλάχιστον 10% το περασμένο φθινόπωρο. Το τοπίο θολώνει όχι μόνο λόγω των επίμονων πιέσεων στις τιμές και στην οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά και επειδή οι αξιωματούχοι δεν είναι βέβαιοι πότε θα φανούν τα αποτελέσματα της σύσφιγξης στην οικονομία.

Παρά τις δυσκολίες, οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της δημοσκόπησης δείχνουν σίγουροι για τη δυνατότητα της ΕΚΤ να βρει τη σωστή ισορροπία, μεταξύ της κατάλληλης σύσφιγξης για τον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων και της αποφυγής μιας ύφεσης στην οικονομία της Ευρωζώνης Συγκεκριμένα, τουλάχιστον δύο στους τρεις ειδικούς δήλωσαν βέβαιοι ότι οι αξιωματούχοι δεν θα υπερβούν το μέτρο, ενώ εννέα στους δέκα προέβλεψαν επίσης ότι η ΕΚΤ δεν θα σταματήσεις τις επιτοκιακές αυξήσεις νωρίτερα απ’ ό,τι πρέπει.

Παρά τις προκλήσεις, οι ερωτηθέντες είναι πεπεισμένοι πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει την ικανότητα να βρει την αναγκαία «δόση» σύσφιξης η οποία χρειάζεται για τη μείωση του πληθωρισμού χωρίς την δημιουργία ύφεσης. Πάνω από τα 2/3 των αναλυτών υποστηρίζουν πως τα στελέχη της τράπεζας δεν θα κινηθούν υπερβολικά, ενώ το 90% πιστεύουν πως δε θα σταματήσουν την αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από το αναγκαίο.

Δεδομένης της φαινομενικά βέβαιης αύξησης των επιτοκίων της επόμενης εβδομάδας, ο αναλυτής της Nomura, Αντρέι Σεπάνιακ, πιστεύει πως το σημαντικότερο ερώτημα είναι για το εάν η ΕΚΤ θα προαναγγείλει την επόμενη αύξησή της.

«Δεν πιστεύω πως η Κριστίν Λαγκάρντ θα δώσει οποιεσδήποτε κατευθυντήριες όσον αφορά τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου», σημείωσε η οικονομολόγος της DWS, Ουλρίκε Κάστενς, προσθέτοντας πως «το πιθανότερο είναι πως θα επιμείνουν πως χρειάζεται να μελετήσουν τα επικαιροποιημένα μακροοικονομικά δεδομένα του Σεπτεμβρίου».

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και το γεγονός πως αρκετά εκ των μελών της ΕΚΤ έχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά τις μελλοντικές κινήσεις της κεντρικής τράπεζας. Γι ‘ αυτόν το λόγο, σύμφωνα με τον Κάρστεν Μπρζέσκι της ING «η σιωπή, όσον αφορά τις μελλοντικές κινήσεις μετά την σύνοδο του Ιουλίου, είναι χρυσός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ