FT: Πέντε στις έξι μεγάλες επιχειρήσεις στο στόχαστρο των hackers

FT: Πέντε στις έξι μεγάλες επιχειρήσεις στο στόχαστρο των hackers
Ολοένα και περισσότερους τρόπους επίθεσης ανακαλύπτουν οι hackers προκειμένου να πλήξουν τον στόχο τους, γράφουν οι Financial Times.

Το 2014 πέντε στις έξι μεγάλες επιχειρήσεις βρέθηκαν στο στόχαστρο, ποσοστό40% υψηλότερο από αυτό της προηγούμενης χρονιάς,αναφέρει ο Kevin Haley, διευθυντής της Symantec, εταιρίας παραγωγής λογισμικού ασφαλείας για το διαδίκτυο.

Η απειλή, σύμφωνα με τον Haley, εξακολουθεί να αυξάνεται, διότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου σημειώνουν πολύ σημαντικές επιτυχίες, προσθέτοντας ότι ο κυβερνοχώρος είναι παρόμοιος με τον κόσμο των επιχειρήσεων.

Ένα παράδειγμα είναι το αποκαλούμενο ransomware, το οποίο «κλειδώνει αρχεία» σε έναν υπολογιστή μέχρι ο ιδιοκτήτης του πληρώσει λύτρα. Αυτού του τύπου η επίθεση συνέβη πέρσι 45 φορές συχνότερα από ό,τι το 2013.

Σήμερα στο στόχαστρο των κυβερνοεπιθέσεων μπαίνουν όλο και περισσότερο οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών υγείας στις ΗΠΑ, που φαίνεται να ακολουθούν κατά πόδας τις μεγάλες εταιρίες λιανικής πώλησης – με τις τελευταίες να δέχονται το περασμένο έτος έναν ορυμαγδό επιθέσεων στα στοιχεία πιστωτικών καρτών.

Άλλου τύπου επιθέσεις, με στόχο κατά πρώτον το δημόσιο τομέα κι έπειτα τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το εμπόριο ή την βιομηχανία, περιλαμβάνουν τον «βομβαρδισμό» ενός site με υπερβολική «κυκλοφορία», ώστε να πέσει, δηλαδή να μην μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει πελάτες (denial of service).

Ειδικοί του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Verizon που ερωτήθηκαν από τους Financial Times είναι της άποψης ότι αυτές οι επιθέσεις συχνά αποτελούν προπέτασμα για άλλες.

Δε λείπουν όμως και οι επιθέσεις από ιδεολογικά κινούμενα γκρουπ ακτιβιστών, τα οποία απλώς προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ