Η Ρωσία αποσύρεται από τη συμφωνία ασφαλούς διαμετακόμισης σιτηρών στην Ουκρανία

Όξυνση του πολέμου. Αυξάνεται η ανησυχία

Η Ρωσία αποσύρεται από τη συμφωνία ασφαλούς διαμετακόμισης σιτηρών στην Ουκρανία

Η Ρωσία θα αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία ασφαλούς διαμετακόμισης για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών από τρία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, μετέδωσε το Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας που κατήγγειλε «τρομοκρατική επίθεση» εναντίον του ρωσικού στόλου στην Κριμαία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής χτύπησαν σε όλη την Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι ένα ναρκαλιευτικό του πολεμικού ναυτικού υπέστη μικρές ζημιές από ένα «τεράστιο» χτύπημα με drone στον στόλο του στη Μαύρη Θάλασσα στην Κριμαία και κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι βοήθησε στην επίθεση, χωρίς να προσφέρει αποδείξεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας επικαλέστηκε τον πληθωριστικό αντίκτυπο της πρόσφατης έκκλησης εφέδρων του Κρεμλίνου να πολεμήσουν εναντίον της Ουκρανίας σταματώντας το σερί των έξι διαδοχικών μειώσεων επιτοκίων. Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε στον Πούτιν ότι η κλήση 300.000 εφέδρων από τη Ρωσία έχει ολοκληρωθεί.

Ένα βιομηχανικό κτίριο στη Ζαπορίζια χτυπήθηκε από τη Ρωσία το Σάββατο, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής. Δεν αναφέρθηκαν θύματα. Ουκρανικά στρατεύματα απέκρουσαν ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή του Ντονέτσκ γύρω από το Βοντιάνε, την Καμιάνκα και το Νεβέλσκε την περασμένη ημέρα, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων. Η Ρωσία συνέχισε επίσης να επιχειρεί επιθετικές ενέργειες προς τις κατευθύνσεις του Μπαχμούτ και της Αβντιίβκα. Δύο ρωσικά αεροσκάφη επίθεσης Su-25, ένα ελικόπτερο Mi-8 και ένα drone καταρρίφθηκαν από μονάδες αεράμυνας. Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής συνέχισαν την εκκένωση από τη νότια περιοχή της Χερσώνας και απομακρύνουν εξοπλισμό και φάρμακα από τοπικά νοσοκομεία, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Επιτελείου.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι η Μόσχα «ανέστειλε τη συμμετοχή της» σε συμφωνίες ασφαλούς διαμετακόμισης για εξαγωγές σιτηρών από τρία ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας μετά από ένα ολονύκτιο χτύπημα σε ρωσικά πλοία στα ανοικτά της Σεβαστούπολης της Κριμαίας.

Το υπουργείο, σε ανάρτησή του στο Telegram, χαρακτήρισε το χτύπημα "τρομοκρατική επίθεση" από την Ουκρανία και αναφέρθηκε επίσης στη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αρνηθεί. Η Ρωσία παραδέχθηκε νωρίτερα μικρές ζημιές σε ένα πλοίο, αλλά κυκλοφόρησαν αναφορές για ένα πιο εκτεταμένο χτύπημα.

Περισσότεροι από 9 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών σιτηρών και άλλων τροφίμων έχουν εξαχθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας από τον Αύγουστο.

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η πρόταση της Ρωσίας ότι οι εξειδικευμένες δυνάμεις της βοήθησαν την Ουκρανία να οργανώσει επίθεση με drone στην Κριμαία και ξεχωριστά, ότι συμμετείχε στις υποθαλάσσιες εκρήξεις του αγωγού Nord Stream του Σεπτεμβρίου, "διακινούσε ψευδείς ισχυρισμούς σε επική κλίμακα".

Η Ουκρανία δεν έχει σχολιάσει αυτό που η Μόσχα αποκάλεσε «μαζική» επίθεση από εννέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα. Ανεπιβεβαίωτες αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες από τον «μικρό» αντίκτυπο σε ένα μόνο ναρκοθηρευτικό που ανακοίνωσε η Ρωσία.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντάλλαξαν περίπου 50 κρατούμενους η καθεμία το Σάββατο, δήλωσε στο Telegram ο Ντένις Πουσίλιν, ο υποστηριζόμενος από το Κρεμλίνο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ήταν η δεύτερη ανταλλαγή σε τέσσερις ημέρες αφότου η Ουκρανία ανέφερε την Τετάρτη ότι 10 από τους στρατιώτες της αφέθηκαν ελεύθεροι. Την περασμένη εβδομάδα, 108 γυναίκες επέστρεψαν στην Ουκρανία σε ανταλλαγή κρατουμένων.

Ο προεδρικός βοηθός Andriy Yermak δήλωσε ότι 52 Ουκρανοί κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών, γιατρών, λοχιών και στρατιωτών, απελευθερώθηκαν. Η ανταλλαγή περιελάμβανε δύο πολίτες, είπε. Μερικοί από τους κρατούμενους συνελήφθησαν από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι ένα ναρκαλιευτικό του Πολεμικού Ναυτικού, το Ivan Golubets, υπέστη «μικρές» ζημιές κατά τη διάρκεια επίθεσης στην οποία συμμετείχαν εννέα αερομεταφερόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επτά μη επανδρωμένα θαλάσσια σκάφη εναντίον του στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.

Το υπουργείο είπε ότι τα πλοία που στοχοποιήθηκαν συμμετείχαν στη διασφάλιση της ασφάλειας για τον διάδρομο σιτηρών που επιτρέπει την ασφαλή διαμετακόμιση γεωργικών προϊόντων από ουκρανικά λιμάνια. Κατηγόρησε επίσης «Βρετανούς ειδικούς» ότι βοήθησαν τον στρατό της Ουκρανίας να πραγματοποιήσει την επίθεση, χωρίς να προσφέρει αποδείξεις.

Ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης στη Σεβαστούπολη, Μιχαήλ Ραζβοζάγιεφ, δήλωσε ότι η επίθεση με drone στην πόλη, όπου βρίσκεται μια μεγάλη ρωσική ναυτική βάση, ήταν η μεγαλύτερη από τότε που ξεκίνησε η εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Κανείς δεν τραυματίστηκε, ανέφερε η υπηρεσία ειδήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ