Κυρ. Μητσοτάκης: Έπεισαν τα επιχειρήματα μας για το πλαφόν στο αέριο - Έτοιμη να παρέμβει η Κομισιόν

Κυρ. Μητσοτάκης: Έπεισαν τα επιχειρήματα μας για το πλαφόν στο αέριο - Έτοιμη να παρέμβει η Κομισιόν

«Η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει τους Έλληνες ασχέτως των ευρωπαϊκών κινήσεων - Δεν είναι η Ελλάδα που οδηγεί τα πράγματα σε όξυνση με την Τουρκία», είπε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής, στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία των «27» στο θέμα της ενέργειας και του πλαφόν στο φυσικό αέριο, με την υποχώρηση ουσιαστικά της Γερμανίας

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πλέον η Κομισιόν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε παρεμβάσεις για την τιμή του φυσικού αερίου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι πλέον υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για μία τελική συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο, η οποία θα αναλάβουν να φέρουν σε πέρας οι υπουργοί Ενέργειας στο συμβούλιο που θα λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες.

Συμφωνία για την ενέργεια στη Σύνοδο Κορυφής

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην Τουρκία, λέγοντας πως δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αποκομίζοντας κέρδη από τη σχέση της με τη Μόσχα, αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει τα εξοπλιστικά προγράμματα της γειτονικής χώρας και ειδικότερα τη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου, απαιτώντας, όπως είπε χαρακτηριστικά, να κάνουν το ίδιο για την Ελλάδα και οι άλλες χώρες.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού:

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη:

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου γιατί καταφέραμε να πετύχουμε συμφωνία για την απαραίτητη ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα της ενέργειας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τις δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου. «Ήμουν από τους πρώτους που εδώ και 7 μήνες είχα μιλήσει για την ανάγκη της επιβολής πλαφόν. Γνωρίζετε ότι έως και χθες υπήρχαν αντιδράσεις από συγκεκριμένες χώρες, αλλά η επιχειρηματολογία μας έπεισε και τους πλέον καχύποπτους ώστε να ενεργοποιηθεί ένα σύνολο παρεμβάσεων για τη συγκράτηση των τιμών» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως τώρα η ευθύνη περνά στους υπουργούς ενέργειας για να εξειδικεύσουν τις αποφάσεις.

«Θέλω να επαναλάβω πως ασχέτως των παρεμβάσεων η ελληνική κυβέρνηση στήριζε, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις ελληνικές επιχειρήσεις» τόνισε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είπε ότι όλοι το αντιλαμβάνονται αυτό παίρνοντας τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και βλέποντας τις επιδοτήσεις.

«Ένας από τους βασικούς λόγους που η τιμή του φυσικού αερίου έπεσε το τελευταίο μήνα ήταν γιατί οι αγορές μέτρησαν ότι η ΕΕ θα παρέμβει στην τιμή του φυσικού αερίου» συνέχισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, είχαμε και μία αναλυτική συζήτηση ως προς τη στρατηγική σχέση ΕΕ - Κίνας και ολοκληρώσαμε με την έγκριση των αποφάσεων κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Καταδίκασα με τον πλέον έντονο τρόπο τις επιθέσεις της Ρωσίας κατά αμάχων, συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

«Καταδικάζω για μία ακόμη φορά τις ρωσικές επιθέσεις σε στόχους στην Ουκρανία, που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν τον ουκρανικό λαό», τόνισε για το ουκρανικό.

Σε ερώτηση του ΣΚΑΪ, απάντησε: «Καταρχάς, το όφελος οι πολίτες το έβλεπαν ήδη. Εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση στηρίζει τους πολίτες. Όσο πιο χαμηλή είναι η τιμή του αερίου, τόσο λιγότερο ,επώδυνη είναι η άσκηση για το ταμείο της χώρας και οι πολίτες θα πληρώνουν λιγότερα».

«Εδώ δεν έχουμε καλά-καλά εφαρμόσει τα μέτρα που έχουμε εξαγγέλλει τα οποία είναι σημαντικά και μονίμως με ρωτάτε για νέα μέτρα. Ας υλοποιήσουμε πρώτα τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη» απάντησε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες και σε ερώτηση αν υπάρχει σκέψη για παρέμβαση στις τιμές του ντίζελ και της βενζίνης. «Αυτό το μήνα υλοποιείται ήδη το αυξημένο φοιτητικό επίδομα, οι παρεμβάσεις στην ενέργεια συνεχίζονται, έχουμε το επίδομα θέρμανσης το οποίο είναι ενισχυμένο, οπότε ας μην προτρέχουμε θέλω να τονίσω ότι η πορεία της αγοράς ενέργειας εξαιρετικά ευμετάβλητη» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Είμαστε ικανοποιημένοι από την μειωμένη τιμή του φυσικού αερίου, εξ ου και υπάρχει η ανάγκη της απειλής της επιβολής πλαφόν. Έχουμε αποδείξει πως έχουμε την δυνατότητα να κρατάμε εφεδρείες, δεν πρόκειται να ξεφύγουμε το 2022 από τον στόχο για πρωτογενές έλλειμμα, 1,7%. Είδατε τι έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και πως τιμωρήθηκε η κυβέρνηση μιας χώρας που ανήκει στο G7. Η χώρα μας στο παρελθόν έχει πληρώσει λαϊκισμούς και πλειοδοσίες. Κάθε ευρώ είναι μετρημένο, θα αξιολογούμε την κατάσταση εάν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε θα το μάθετε όταν θα είμαστε έτοιμοι».

«Έχουμε δυνατότητα να επιβάλουμε κυρώσεις σε πρόσωπα εάν αντιληφθούμε πως δεν ευθυγραμμίζονται με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική ερώτηση και συμπλήρωσε πως «αυτή η ανταλλαγή απόψεων στην Πράγα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει, κρατάμε ανοιχτή την πόρτα στο διάλογο και ερμητικά κλειστή στις προκλήσεις».

«Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι υπήρξε επικοινωνία μεταξύ Παναγιωτόπουλου και Ακάρ – συνέχισε ο πρωθυπουργός - δεν είναι η Ελλάδα που οδηγεί τα πράγματα σε όξυνση, δεν είναι η Ελλάδα που δεν τηρεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, η Τουρκία οφείλει να επιστρέψει στον δρόμο του διαλόγου, οι σχέσεις των δύο λαών δεν είναι εχθρικές, προ ημερών είχαμε την έναρξη της ακτοπλοϊκής γραμμής Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, ας παραμείνουμε στην θετική ατζέντα ανάμεσα στις δύο χώρες».

Κλείνοντας την απάντησή του και σε συμπληρωματική ερώτηση για τους εξοπλισμούς, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως «δεν σχολιάζω εξοπλιστικά προγράμματα της γειτονικής χώρας, έχω την ίδια απαίτηση από την Τουρκία, όλες οι κινήσεις μελετώνται πάντα και αξιολογούνται από τους αρμόδιους».

«Πλέον έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας. Δεν θέλουμε να γυρίσει σε εμάς. Αν γίνει αυτό, σημαίνει ότι θα υπάρχει νέα διαφωνία και δεν το θέλουμε αυτό».

Νωρίτερα, η κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία των «27», τονίζοντας πως βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ