Συμφωνία για την ενέργεια στη Σύνοδο Κορυφής

Η Γερμανία αντιμετώπισε πιέσεις από άλλα έθνη να διερευνήσει το ανώτατο όριο. Η Ευρώπη δέχεται έντονες πιέσεις για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας

Συμφωνία για την ενέργεια στη Σύνοδο Κορυφής

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να προχωρήσει σε μια σειρά μέτρων έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης του μπλοκ, με τη Γερμανία να υποκύπτει στις πιέσεις άλλων κρατών μελών για να ανοίξει το δρόμο για ένα προσωρινό ανώτατο όριο τιμών στο φυσικό αέριο.

«Στείλαμε επίσης ένα σαφές μήνυμα στην αγορά», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξη Τύπου νωρίς την Παρασκευή. «Σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι να δράσουμε από κοινού, ότι είμαστε σε θέση να συνεργαστούμε και υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα πολύ σύντομα».

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μπήκε στη συνάντηση σταθερά αντίθετος σε πιο ριζοσπαστικές παρεμβάσεις στην αγορά φυσικού αερίου, ακόμη και όταν η πλειοψηφία των 27 εθνών του μπλοκ επεδίωκε πολιτική έγκριση ενός ανώτατου ορίου τιμών.

Μετά από ώρες εντατικών διαπραγματεύσεων, οι ηγέτες ζήτησαν από τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ να προτείνει έναν «προσωρινό δυναμικό διάδρομο τιμών στις συναλλαγές φυσικού αερίου για τον άμεσο περιορισμό των επεισοδίων υπερβολικών τιμών φυσικού αερίου», ανέφεραν στα κοινά συμπεράσματα της συνόδου κορυφής τους. Δήλωσαν επίσης ότι θα επιδιώξουν ένα προσωρινό πλαίσιο για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης μιας ανάλυσης κόστους και οφέλους.

«Θα αναπτύξουμε έναν συμπληρωματικό νέο δείκτη για να αντικατοπτρίζει καλύτερα την κατάσταση των τιμών LNG και στο μεταξύ θα θεσπίσουμε έναν μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς για να περιορίσουμε τα επεισόδια υπερβολικών τιμών φυσικού αερίου», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου. «Θα συνεργαστούμε με τους υπουργούς Ενέργειας για να υποβάλουμε μια νομική πρόταση για τη λειτουργία του μηχανισμού της αγοράς».

Οι ηγέτες ζήτησαν επίσης να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθούν ακραίες αυξήσεις των τιμών και να χρησιμοποιηθεί η κοινή αγοραστική τους δύναμη ως μοχλός στις διαπραγματεύσεις με τους παγκόσμιους προμηθευτές φυσικού αερίου. Η από κοινού προμήθεια θα είναι εθελοντική, αλλά με απαίτηση να αγοραστεί ως μπλοκ το 15% του όγκου που απαιτείται για την πλήρωση της αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν την Παρασκευή για τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής τους, με οικονομικά θέματα στην ημερήσια διάταξη. Οι υπουργοί Ενέργειας του μπλοκ θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσουν να προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν τις λεπτομέρειες των διαφόρων σχεδίων.

Χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία πίεζαν σκληρά για να περιορίσουν το κόστος του φυσικού αερίου, το οποίο ταλανίζει τις οικονομίες και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό καθώς η περιοχή οδεύει προς έναν χειμώνα με δραστικά μειωμένες αποστολές από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Εάν το μπλοκ δεν μπορεί να συμφωνήσει σε αρκετά σημαντικά βήματα, κινδυνεύει η εθνική κυβέρνηση να ακολουθήσει αποκλίνουσες οδούς για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις.

«Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν για να γίνει αυτό συγκεκριμένο, αλλά πρέπει να βρούμε έναν συγκεκριμένο τρόπο για να τα περιορίσουμε», δήλωσε ο Σολτς μετά τη συνάντηση, αναφερόμενος στις αυξήσεις των τιμών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι στόχος είναι να καθοριστούν σαφείς μηχανισμοί τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες.

«Το γεγονός ότι βρήκαμε μια συμφωνία απόψε και δείξαμε την αποφασιστικότητά μας δείχνει ένα σαφές μήνυμα στις αγορές για την αποφασιστικότητά μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ωστόσο, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι είναι «πολύ δύσκολο να δούμε» ότι το ανώτατο όριο τιμών θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέσα στις επόμενες εβδομάδες. «Πρέπει πραγματικά να αξιολογήσουμε όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και τις επιπτώσεις», είπε στους δημοσιογράφους. «Εάν δεν πληροί τις απαιτήσεις, για παράδειγμα, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε υψηλότερη βασική τιμή ή το φυσικό αέριο να απομακρυνθεί από την Ευρώπη».

Οι ηγέτες τόνισαν επίσης την ανάγκη να αναλάβει η Ευρώπη κοινή δράση για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, διατηρώντας ισότιμους όρους ανταγωνισμού και αποφεύγοντας την υπονόμευση της ενιαίας αγοράς του μπλοκ.

Το σχέδιο της Γερμανίας ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ (195 δισεκατομμύρια δολάρια) για να προστατεύσει τις εθνικές εταιρείες και τα νοικοκυριά της από τις υψηλές τιμές της ενέργειας έχει δεχθεί επικρίσεις από τα κράτη μέλη που ανησυχούν ότι θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες ανισορροπίες εντός του μπλοκ.

Πηγαίνοντας στη σύνοδο κορυφής, ο Μισέλ είπε ότι ήταν μια «στιγμή αλήθειας» για την Ευρώπη καθώς αντιμετωπίζει τον πιο δύσκολο χειμώνα εδώ και δεκαετίες, με τις οικονομίες να παραπαίουν κάτω από τα διπλά χτυπήματα του υψηλού πληθωρισμού και των τιμών ρεκόρ ενέργειας.

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 60% από την κορύφωση του Αυγούστου, με τις ισχυρές ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου να βοηθούν στην αντικατάσταση των ρωσικών προμηθειών και στην πλήρωση των χώρων αποθήκευσης. Μια ήπια έναρξη της χειμερινής περιόδου θέρμανσης βοήθησε επίσης στην άμβλυνση της ζήτησης, αλλά οι θερμοκρασίες πρόκειται να μειωθούν καθώς ξεκινά ο χειμώνας και οι τιμές του φυσικού αερίου είναι πιθανό να αυξηθούν τους επόμενους μήνες.

Η ικανότητα της βιομηχανίας και των νοικοκυριών να μειώσουν την κατανάλωση ως απάντηση στις υψηλές τιμές θα είναι καίριας σημασίας για τη διαχείριση των ελλείψεων. Από την πλευρά της προσφοράς, η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να προσελκύει φορτία LNG μπροστά από τους αγοραστές στην Ασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ