Κόντρα Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Πράγα

Ξεκάθαρη απάντηση Μητσοτάκη στην απρόκλητη επίθεση Ερντογάν

Κόντρα Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Πράγα

Σε τόπο άτυπης αντιπαράθεσης, μεταξύ μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, μετατράπηκε το χθεσινό δείπνο των ηγετών που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας. Για μία ακόμη φορά ο Ερντογάν, προχώρησε σε απρόκλητη επίθεση εναντίον της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να πάρει ξεκάθαρη απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το δείπνο, ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, για μια ακόμη φορά και χωρίς να προκληθεί, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση και τις προκλήσεις.

Αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Πρωθυπουργού, ο οποίος κάλεσε τον κ. Ερντογάν, να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών και να σταματήσει να προκαλεί εντάσεις.

Για μια ακόμη φορά απηύθυνε πρόσκληση στον τούρκο πρόεδρο, να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν έκανε το πρόεδρο της Τουρκίας, να συμμορφωθεί και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, χωρίς να τον κατονομάσει, είπε «ένας κύριος ενοχλήθηκε από την ομιλία μου. Είναι ενάντια στην εθιμοτυπία του φαγητού. Βγήκε και μίλησε. Δήλωσε ότι χρησιμοποιήσαμε εκφράσεις που ήταν σκληρές για αυτόν. Δεν είναι εκεί που θα έπρεπε να είναι. Οι πολιτικές τους εξακολουθούν να βασίζονται σε ψέματα. Από εδώ και πέρα, δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα».

Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, ο Ερντογάν, είπε ότι η Ελλάδα κατανοεί το μήνυμα που έστειλε η Τουρκία ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά εν μία νυκτί» και ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε αυτή τη στιγμή με την Ελλάδα και πρόσθεσε, ότι η απάντηση "μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα αλλά για κάθε χώρα που μας επιτίθεται. Και πρέπει να το ξέρουν."

Στοχοποιώντας ξεκάθαρα την Ελλάδα, είπε ότι αναμένει από την ΕΕ να καλέσει «τους συνομιλητές μας σε διάλογο σε διμερή βάση αντί να υποστηρίζει παράνομες πρωτοβουλίες στο όνομα της αλληλεγγύης στην Ένωση» και συνέχισε, λέγοντας, ότι η Τουρκία δεν εποφθαλμιά το έδαφος ή την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας.

"Αγωνιζόμαστε μόνο για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων» συνέχισε ο Ερντογάν και επανέλαβε ότι το μόνο κλειδί για τη λύση του Κυπριακού είναι η κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και η αναγνώριση των κατεχόμενων εδαφών με ισότιμο διεθνές καθεστώς. Για μια μόνιμη λύση, τα γεγονότα στο νησί πρέπει να γίνουν αποδεκτά."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ