Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία ανταλλαγής 40 ελληνικών BMP-1 με οχήματα μάχης Marder από τη Γερμανία

Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία ανταλλαγής 40 ελληνικών BMP-1 με οχήματα μάχης Marder από τη Γερμανία

Τι συμφώνησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και η Γερμανίδα ομόλογός του, Κριστίν Λάμπρεχτ

Στην παραχώρηση 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1 από την Ελλάδα στην Ουκρανία, τα οποία θα αντικατασταθούν από 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder IFV, που θα παραχωρηθούν από τη Γερμανία στην Ελλάδα, συμφώνησαν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και η Γερμανίδα ομόλογός του, Κριστίνε Λάμπρεχτ, προκειμένου να υποστηριχθεί η άμυνα της Ουκρανίας, ενάντια στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας.

Είχε προηγηθεί σχετική απόφαση μεταξύ του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του καγκελάριου, Όλαφ Σολτς. Υπενθυμίζεται, ότι για το θέμα είχε μιλήσει χθες η κ. Λάμπρεχτ, κάνοντας γνωστό ότι «η συμφωνία για μια κυκλική ανταλλαγή οχημάτων μάχης πεζικού με την Ελλάδα και την Ουκρανία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:

«Σε συνέχεια της απόφασης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Καγκελαρίου Olaf Scholz, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας Christine Lambrecht, προκειμένου να υποστηριχθεί η άμυνα της Ουκρανίας, ενάντια στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας, συμφώνησαν για την παραχώρηση 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1 από την Ελλάδα στην Ουκρανία, τα οποία θα αντικατασταθούν από 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης MARDER, που θα παραχωρηθούν από τη Γερμανία στην Ελλάδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ