Τουρκική προβοκάτσια: Η Άγκυρα στέλνει το θέμα με το «κλείδωμα» από τους S-300 στο ΝΑΤΟ 

Τουρκική προβοκάτσια: Η Άγκυρα στέλνει το θέμα με το «κλείδωμα» από τους S-300 στο ΝΑΤΟ 

Για «εχθρική πράξη» κατηγορεί την Αθήνα η Άγκυρα - Κάνει λόγο για παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου και παρενοχλήσεις από ελληνικά αεροσκάφη

Τα αρχεία των ραντάρ που «καταγράφουν την παρενόχληση της Ελλάδας στα τουρκικά αεροσκάφη με το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300» ετοιμάζεται να στείλει η Άγκυρα στη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ και στα υπουργεία Άμυνας των χωρών μελών της Συμμαχίας, σύμφωνα με πληροφορίες από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας που αναπαράγουν τα γειτονικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές, τα αεροσκάφη F-16 «που επιχειρούσαν υπό τη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, εκτελώντας πτήσεις αποστολής σε διεθνή εναέριο χώρο στη Μεσόγειο, παρενοχλήθηκαν από το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300 της Ελλάδας που σταθμεύει στην Κρήτη στις 23 Αυγούστου. Το ραντάρ εντοπισμού στόχων και καθοδήγησης πυραύλων του συστήματος S-300 εγκλώβισε F-16, το οποίο εκτελούσε πτήση αποστολής σε ύψος 10.000 ποδών δυτικά της νήσου Ρόδου, με πύραυλο εδάφους-αέρος».

«Οι Έλληνες στρατιωτικοί αξιωματούχοι, από την άλλη πλευρά, επέλεξαν να διαψεύσουν τη συμπεριφορά αυτή, η οποία περιγράφεται ως «εχθρική πράξη» στους κανόνες εμπλοκής του ΝΑΤΟ», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με τα ιδια δημοσιεύματα, το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ενήργησε κατόπιν της διάψευσης των ελληνικών αρχών. Έτσι, όπως αναφέρεται, ελήφθησαν εικόνες ραντάρ από την εν λόγω «παρενόχληση», η οποία περιγράφεται ως «ασυμβίβαστη με το πνεύμα της Συμμαχίας». Οι εικόνες -προσθέτουν- σχεδιάζεται να αποσταλούν στα υπουργεία Άμυνας των χωρών μελών της Συμμαχίας και κυρίως στη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έκανε επίσης δήλωση σχετικά: «Αυτό που έκανε ο γείτονάς μας, ο οποίος προσπαθεί συνεχώς να αυξήσει την ένταση, πρέπει να το δούμε, να το κατανοήσουμε και να το εξηγήσουμε. Τέτοια απροκάλυπτη κακοήθεια και απερισκεψία είναι απαράδεκτη».

Οι παραβιάσεις της Ελλάδας, σύμφωνα με την Άγκυρα

Στο μεταξύ, ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι παρενοχλήσεις της Ελλάδας κατά του τουρκικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων συνεχίζονται.

Από την αρχή του έτους, ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο 256 φορές και έχουν παρενοχλήσει τουρκικά αεροσκάφη 158 φορές.

Τα σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής παραβίασαν επίσης τα τουρκικά χωρικά ύδατα 33 φορές.

Πηγή: protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ