Προτεραιότητα το καλάθι της νοικοκυράς στη ΔΕΘ

Έτοιμη η λίστα με τα προτεινόμενα μέτρα. Σταϊκούρας: Θα συνεχιστεί η στήριξη της κυβέρνησης

Προτεραιότητα το καλάθι της νοικοκυράς στη ΔΕΘ

Η στήριξη των ευάλωτων οικονομικά κοινωνικών ομάδων, οι οποίες πλήττονται δυσανάλογα από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό και δεν διαθέτουν άλλες «άμυνες», θα αποτελέσει για την κυβέρνηση πρώτη προτεραιότητα στο πλαίσιο της νέας δέσμης μέτρων που θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο. 

Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο αναζητεί πρόσθετες παρεμβάσεις με έμφαση στο «καλάθι της νοικοκυράς», ιεραρχώντας ψηλά τις επιπτώσεις από τον πληθωρισμό σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, όπως χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Στην κατεύθυνση αυτή, κερδίζει έδαφος η χορήγηση τουλάχιστον μιας νέας επιταγής ακρίβειας, καθώς όπως φάνηκε και από το fuel pass 1 και 2, οι δικαιούχοι- σε ποσοστό 75%- προτίμησαν η ενίσχυση να μπει στο λογαριασμό και όχι στην ηλεκτρονική κάρτα, προκειμένου με τα χρήματα να …κλείσουν άλλες τρύπες που ανοίγει η καθημερινότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας έχει ετοιμάσει λίστα προτεινόμενων μέτρων ενίσχυσης, τα οποία εκτείνονται από τις μειώσεις φόρων και τη χορήγηση επιδομάτων έως σε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις (συνολικά η παροχή αναδρομικών στους συνταξιούχους έχει αποκλειστεί) με αναλυτική κοστολόγηση για το κάθε μέτρο.

Στη λίστα περιλαμβάνονται και μέτρα τα οποία μπορεί να μην κοστίζουν ακριβά στον προϋπολογισμό, αλλά προκαλούν αίσθηση και διορθώνουν στρεβλώσεις, όπως συνέβη και πέρυσι με την αύξηση του αφορολογήτου γονικών παροχών και δωρεών στις 800.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, τα μέτρα για τη στέγαση των νέων με κρατικές ενισχύσεις και επιδότηση επιτοκίου επισκευαστικών δανείων θα έχουν εξέχουσα θέση.

Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα τις ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ.

Σε κάθε περίπτωση τα νέα μέτρα δεν πρόκειται να εκτρέψουν από το στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ φέτος και πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2023.

Τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι η στήριξη της κοινωνίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα συνεχιστεί για όσο καιρό χρειαστεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την ακρίβεια και τις υψηλές τιμές στην ενέργεια επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σήμερα στο ΣΚΑΙ.

Αναφερόμενος ο υπουργός στο «πακέτο» της ΔΕΘ, τόνισε ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές του επόμενου μήνα αφού συνεκτιμηθούν τα δεδομένα που υπάρχουν στην οικονομία και σημείωσε ότι το θέμα έχει συζητηθεί με τον πρωθυπουργό. Παράλληλα σημείωσε ότι όσο περισσότερος δημοσιονομικός χώρος απορροφάται για τη στήριξη για την ενέργεια, τόσο στερούνται πόροι για αλλά μέτρα στήριξης.

Αναφερόμενος στα έσοδα από τον τουρισμό, είπε ότι έχουν φτάσει στο 95% των εσόδων του 2019 και μάλλον θα ξεπεράσουν κι εκείνα του 2019.

Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ο Χρ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις ενώ, όπως είπε, στις αρχές του 2023 μεγάλο μέρος των συνταξιούχων θα πάρει αυξήσεις.

Επανέλαβε ακόμη ότι είναι δέσμευση της κυβέρνησης η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους από το 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ