Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη - Πούτιν στο Σότσι: Οι πρώτες δηλώσεις

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη - Πούτιν στο Σότσι: Οι πρώτες δηλώσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η κατ' ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο πρόεδρο, στην εξοχική κατοικία του Βλάντιμιρ Πούτιν στο Σότσι.

Η τετ α τετ συνάντηση των δύο ηγετών ξεκίνησε περίπου στη 1 το μεσημέρι και με την ολοκλήρωσή της θα παρατεθεί γεύμα εργασίας και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά την υποδοχή του από τον Ρώσο πρόεδρο αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδος-Ρωσίας, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στο πεδίο της οικονομίας, του διμερούς εμπορίου και του τουρισμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το έτος Ιστορίας Ελλάδος- Ρωσίας, το 2021, ως έναυσμα για στενότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, εκπέμποντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, καθώς η πανδημία φθάνει στο τέλος της, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επικαλεστεί τον βαρύνοντα, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο της Ρωσίας στις περιφερειακές εξελίξεις υπό την ιδιότητα της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για να τονίσει πως με τον κ. Πούτιν θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και για ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας.

Εξήρε, επίσης, τη συμβολή της Ρωσίας στην ευόδωση των στόχων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 επ’ αφορμή της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της, ενώ δήλωσε περιχαρής, που επισκέπτεται το Σότσι, κατοικία, όπως είπε, πολλών Ρώσων ελληνικής καταγωγής. Στο σημείο αυτό, ο Έλληνας πρωθυπουργός θύμισε στον Βλάντιμιρ Πούτιν ότι για πρώτη φορά επισκέφτηκε το Σότσι πριν από 30 χρόνια, όταν συνόδευε τον πατέρα του και τότε πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος έδωσε έμφαση στους ιδιαίτερους δεσμούς και σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, επισημαίνοντας ότι το έτος Ιστορίας Ρωσίας-Ελλάδος συνέπεσε με την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, κατά την οποία, όπως είπε, η Ρωσία συνέβαλε στην εκπλήρωση των επιδιώξεων του ελληνικού λαού, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ικανοποιημένος από τον ρυθμό ανάπτυξης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, υπογραμμίζοντας ότι εφέτος καταγράφεται σημαντική αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών, φθάνοντας τα επίπεδα προ πανδημίας, ήτοι του 2019. Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η συζήτηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες θα καλύψει και ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ