Την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα έθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον

Την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα έθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον

Την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα, έθεσε, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνάντησή...

Την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, έθεσε, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, στο Λονδίνο. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος όπως η πρόσφατη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, τις σχέσεις ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, σχετικά με το αίτημα που του έθεσε για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο κ Μητσοτάκης εκτίμησε πως «δεν είναι κατά βάση ζήτημα μόνο νομικό, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιακό και πολιτικό», ενώ διαβεβαίωσε πως «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε το σκοπό μας».

Στο τραπέζι της συνάντησης τέθηκε το σύνολο του φάσματος των διμερών σχέσεων, καθώς και οι προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Τζόνσον για τη Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή COP26 και για τις προσπάθειές του να υπάρξει αποτέλεσμα σε ένα θέμα κρίσιμο και εξαιρετικά περίπλοκο.

Αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχεια του διαλόγου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. για το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία και υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής του Πρωτοκόλλου στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου που απορρέουν από τη Συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο οποίος, όπως είπε, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για διάλογο. Υπενθύμισε, ωστόσο, πως η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη για διάλογο υπό την προυπόθεση της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την αδιαλλαξία, αλλά και την επιθετικότητα που εξακολουθεί να επιδεικνύει η Άγκυρα, με νέες παράνομες, προκλητικές ενέργειες και απειλές στα Βαρώσια και τις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόνισε, δε, πως η ακύρωση των παράνομων τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια, αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ευόδωση των, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, προσπαθειών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ