ΗΠΑ: Nομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα - Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση F-35

ΗΠΑ: Nομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία  με την Ελλάδα - Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση F-35

Το νομοσχέδιο ζητά την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα και προβλέπει ετήσια στρατιωτική βοήθεια 25 εκατ. δολαρίων προς τη χώρα μας για την περίοδο μεταξύ 2022 και 2026

Το επόμενο βήμα για την περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας φιλοδοξεί να κάνει το νέο αμυντικό νομοσχέδιο που καταθέσαν οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο.

Το νομοσχέδιο που έχει τίτλο «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021» φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μεταξύ άλλων εκφράζεται στήριξη στο σχήμα 3+1 και ζητείται η επέκταση του και σε άλλους τομείς συνεργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο το αμερικανικό Κογκρέσο εκτιμά ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσει την Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό εξοπλισμό. Ως εκ τούτου προβλέπεται η ένταξη της χώρας μας στο European Recapitalization Incentive Program. Υπό αυτό το πρίσμα, το νομοσχέδιο προβλέπει ετήσια στρατιωτική βοήθεια 25 εκατ. δολαρίων προς τη χώρα μας για την περίοδο μεταξύ 2022 και 2026. Επιπλέον, το νομοσχέδιο ζητά την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα και προβλέπει τη παροχή δανείων στην Ελλάδα τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.


Τα Επόμενα Βήματα στην Αμυντική Συνεργασία Αθήνας-Ουάσιγκτον σύμφωνα με το νομοσχέδιο

(1) Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της.

(2) Η μορφή συνεργασίας 3 + 1 μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών υπήρξε ένα επιτυχημένο φόρουμ συνεργασίας σε ενεργειακά θέματα και θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τα μέλη του.

(3) Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αυξήσουν και να εμβαθύνουν τις προσπάθειές τους για συνεργασία και υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του ελληνικού στρατού.

(4) Είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών η Ελλάδα να συνεχίσει τη μετάβαση του στρατιωτικού της εξοπλισμού από οπλικά συστήματα ρωσικής παραγωγής μέσω του ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος.

(5) Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να συνεχίσει να εμβαθύνει ισχυρές εταιρικές σχέσεις με τον ελληνικό στρατό, ιδίως σε ευκαιρίες συμπαραγωγής με το ελληνικό ναυτικό.

(6) Η ναυτική συνεργασία με την Ελλάδα στον κόλπο της Σούδας και την Αλεξανδρούπολη είναι αμοιβαία επωφελής για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

(7) Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να υποστηρίξουν την πώληση μαχητικών F-35 στην Ελλάδα για να συμπεριλάβει εκείνα τα αεροσκάφη που παρήχθησαν αλλά δεν παραδόθηκαν ποτέ στην Τουρκία ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400.

(8) Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα μέσω του διεθνούς προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (IMET).

(9) Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να υποστηρίξει κοινές ασκήσεις συνεργασίας για την ασφάλεια στη θάλασσα με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.

(10) Η Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (United States Development Finance Corporation) θα πρέπει να υποστηρίξει ιδιωτικές επενδύσεις σε στρατηγικά έργα υποδομής στην Ελλάδα, ώστε να περιλαμβάνει ναυπηγεία και λιμάνια που συμβάλλουν στην ασφάλεια της περιοχής και την ευημερία της Ελλάδας.

(11) Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με την Ελλάδα θα πρέπει να παραταθεί για μια περίοδο πέντε ετών και να περιλαμβάνει βαθύτερες εταιρικές σχέσεις σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

(12) Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να επαναφέρει τα κονδύλια που είχαν εγκριθεί από το Κογκρέσο για την κατασκευή έργων υποδομής στη ναυτική βάση της Σούδας, τα οποία, όμως, είχαν ανακατευθυνθεί το 2019 στο πρόγραμμα για την οικοδόμηση τείχους στα σύνορα με των ΗΠΑ με το Μεξικό.

(13) Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να ιδρύσει το Κέντρο Ενέργειας Ηνωμένων Πολιτειών-Ανατολικής Μεσογείου, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο East Med Act (Νόμος για την Εταιρική Σχέση Ενέργειας και Ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου 2019).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ