Έρευνες νοτίως της Κρήτης ετοιμάζει η Τουρκία

Έρευνες νοτίως της Κρήτης ετοιμάζει η Τουρκία

Την αποστολή ερευνητικού σκάφους στη θαλάσσια περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη ετοιμάζει η Τουρκία.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», πρόθεση της Τουρκίας είναι να ανιχνεύσει τις αντιδράσει και αντοχές της Αθήνας αλλά και να επιβάλει νέα τετελεσμένα στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα η Λιβύη επικύρωσε τη συμφωνία, ενώ αναμένεται η κύρωση της και από την τουρκική Εθνοσυνέλευση. Το επόμενο βήμα της Άγκυρας θα είναι η κατάθεση της συμφωνίας στα Ηνωμένα Έθνη και, με ταχείς ρυθμούς, θα ακολουθήσει η αποστολή ερευνητικού σκάφους στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.

Παράλληλα, όμως και σύμφωνα με την «Καθημερινή» τον επόμενο μήνα έχουν προγραμματιστεί έρευνες σε περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης έως ανατολικά της Ρόδου από ερευνητικό πλοίο υπό γαλλική σημαία για λογαριασμό τρίτης χώρας.

Για τα «οικόπεδα» στην περιοχή της Κρήτης έχουν δοθεί άδειες στην αμερικανική ExxonMobil γεγονός που σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα αποτελεί κρίσιμο παράγοντα. Οι ίδιοι αναλυτές σχολιάζουν πως στην κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι έχουν αποφύγει τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται η ExxonMobil.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ