Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενη ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενη ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα
Δεδομένων των ελέγχων που γίνονται κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, η Ν. Μπερτρό εξέφρασε την ανησυχία της Επιτροπής για ενδεχόμενο επικέιμενης ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.

Για το λόγο αυτό, είπε, οι προσπάθειες της Επιτροπής επικεντρώνονται σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με προσωπικό της Επιτροπής να έχει σταλεί επί τόπου και κυρίως στην Ελλάδα, προκειμένου να εντοπιστούν οι ανάγκες. Ο ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης, Κλάας Ντάικχοφ σε κοινή δήλωση εκφράζουν ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και ζητούν από «όλες τις χώρες και τους φορείς κατά μήκος της διαδρομής να προετοιμάσουν τον απαραίτητο σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσουν ανθρωπιστικές ανάγκες.

Όπως επισημαίνουν, ενώ «κατανοούν» την πίεση που υφίστανται ορισμένα κράτη-μέλη, «ανησυχούν» για τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και την «ανθρωπιστική κρίση» που ενδέχεται να «ξεδιπλωθεί σε ορισμένες χώρες, ιδίως στην Ελλάδα».

«Η ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου και η Επιτροπή είναι σε συνεχή επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις εμπλεκόμενες χώρες κατά μήκος των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και επί τόπου, στα σημεία διέλευσης των συνόρων», αναφέρουν οι δύο αξιωματούχοι στη δήλωσή τους και προσθέτουν: «Όλες οι χώρες που συμμετέχουν έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση να σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να θέσουν τέλος στην προσέγγιση που ευνοεί την προώθηση των προσφυγικών κυμάτων στην επόμενη χώρα.

Πράττοντας αυτό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις στις γειτονικές χώρες». Την ίδια στιγμή, οι δύο αξιωματούχοι καλούν «όλες τις χώρες και τους φορείς κατά μήκος της διαδρομής να προετοιμάσουν τον απαραίτητο σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων υποδοχής», ενώ αναφέρουν πως «η Επιτροπή συντονίζει μια προσπάθεια σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, για να προσφέρει υποστήριξη σε περίπτωση ανθρωπιστικής κρίσης τόσο εκτός όσο και εντός της ΕΕ, καθώς και για τον περαιτέρω συντονισμό της διαχείρισης των συνόρων».

«Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενεργούν από κοινού με πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης, ιδιαίτερα σε στιγμές που χρειάζονται ενότητα και κοινές λύσεις. Η Επιτροπή και η Προεδρία εργάζονται σκληρά για το θέμα αυτό, και η ΕΕ στο σύνολό της είναι έτοιμη να βοηθήσει», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ