Politico: Ο Τσίπρας έστειλε την μπάλα πίσω στο γήπεδο της Ευρώπης

Politico: Ο Τσίπρας έστειλε την μπάλα πίσω στο γήπεδο της Ευρώπης
Για διχασμένους πιστωτές κάνει λόγο το ευρωπαϊκό έντυπο Politico, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της χτεσινής (22/6) Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.

«Μετά από εβδομάδες δηλώσεων ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας, ο Τσίπρας την έστειλε πίσω στο γήπεδο της Ευρώπης», αναφέρει το Politico.

Το κείμενο σχολιάζει πως η συνάντηση των αρχηγών της ευρωζώνης παρήγαγε «άλλη μια καθυστέρηση» παρά τον επείγοντα και δραματικό χαρακτήρα των δηλώσεων Τουσκ κατά τη σύγκληση της Συνόδου.

Σύμφωνα με το έντυπο, oι περισσότεροι συμμετέχοντες κατηγόρησαν την Ελλάδα ότι κατέθεσε τις προτάσεις της πολύ αργά, ωστόσο, δεν αποκλείεται η νέα «καθυστέρηση» να οφείλεται στο γεγονός ότι οι πιστωτές είναι διχασμένοι.

Στο ίδιο έντυπο, φιλοξενείται και άρθρο με τίτλο: «Η ΕΕ κρίνει το ”χάσιμο” χρόνου από την Ελλάδα». Σε αυτό παρατίθενται οι ενστάσεις ορισμένων Ευρωπαίων που συμμετείχαν στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής χθες (22/6) στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γιοργκ Σέλινγκ αμφισβήτησε την αξία των συνεχών άκαρπων συναντήσεων, από τη Ρίγα ως το Λουξεμβούργο και τις Βρυξέλλες. «Κάποια στιγμή, θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιος θα πληρώσει για τα ταξίδια μας», δήλωσε.

Σε επόμενο κείμενο, το Politico εστιάζει στις ελληνικές προτάσεις, οι οποίες όπως λέει φαίνεται ότι κινούνται προς την κατεύθυνση των πιστωτών, τόσο λόγω του ασφυκτικού χρονικού πλαισίου και της έλλειψης ρευστότητας, όσο και λόγω της κοινής γνώμης η οποία στηρίζει την παραμονή στο ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, οι διαπραγματεύσεις εστίασαν σε δυο θέματα: τη λιτότητα και την εμπιστοσύνη η οποία επλήγη τους τελευταίους μήνες. Επιπλέον, εξετάζοντας τα πολιτικά κριτήρια με τα οποία έκριναν οι χώρες τις ευρωζώνης τις ελληνικές προτάσεις, αναφέρει πως οι μεγαλύτερες πιέσεις στην Αθήνα προέρχονται από χώρες οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα κάνει αναφορά στην ισπανική κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει να υποχωρήσει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, φοβούμενη ότι θα ωφεληθούν οι αριστεροί Podemos.

Το άρθρο παραθέτει, επίσης, αρνητική για την Ελλάδα δήλωση της Λιθουανής Προέδρου κατά την αποχώρησή της: «Πολλές χώρες έχουν βιώσει μια δύσκολη οικονομική κρίση και κάναμε τεράστιες προσαρμογές. Τώρα ακούμε συνεχώς ”Δώστε μας περισσότερα χρήματα”. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Είναι θέμα ευθύνης».

Τέλος, σε άρθρο που τιτλοφορείται «το στοίχημα του Τσίπρα», επισημαίνει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητά εδώ και μήνες «πολιτική» λύση για την Ελλάδα, αντί των απρόσωπων γραφειοκρατών της τρόικας που θα μπορούσαν να «τραβήξουν τη σκανδάλη» ανά πάσα στιγμή. Η Μέρκελ και ο Ολάντ, αναφέρει, είναι αναγκασμένοι να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη της απόφασης να διώξουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Ωστόσο, αναλύει πως όσο εξοργισμένη και αν είναι η Ευρώπη με την Αθήνα, οι ηγέτες της φοβούνται τις επιπτώσεις αν την αφήσουν να καταρρεύσει.

Μέχρι στιγμής, το ένστικτό του Αλ. Τσίπρα, σχολιάζει ο αρθρογράφος, φαίνεται να επαληθεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ