Επιστρέφει τη διερευνητική εντολή ο Κ. Μητσοτάκης – Καμία προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης

Επιστρέφει τη διερευνητική εντολή ο Κ. Μητσοτάκης – Καμία προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης

Επιστρέφει το απόγευμα τη διερευνητική εντολή που έλαβε το μεσημέρι της Δευτέρας από την πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κάλπες στις 25 Ιουνίου ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου κατά τη διάρκεια της συνάντησής στο Προεδρικό Μέγαρο, λαμβάνοντας τη διερευνητική εντολή, όπως προτάσσει το Σύνταγμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το απόγευμα θα επιστρέψει τη διερευνητική εντολή καθώς δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης όπως είπε.

Ζήτησε μάλιστα οι κάλπες των δεύτερων εκλογών να στηθούν στις 25 Ιουνίου, αντί για τις 2 Ιουλίου.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ως αρχηγού του πρώτου κόμματος.

Σας ευχαριστώ, απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης. Οι εκλογές ήταν δείγμα οριμότητας για τη δημοκρατία. Αυξήθηκε η συμμετοχή και παρά τους περιορισμούς ψήφισαν συμπολίτες μας που κατοικούν στο εξωτερικό. Το μήνυμα της κάλπης ήταν σαφές. Δεν υπάρχει προϋπόθεση σχηματισμού κυβέρνησης από την βουλή αυτή. Με την ενισχυμένη αναλογική η ΝΔ θα είχε 170 έδρες.

Θα συμβάλω να ξεπεράσουμε γρήγορα αυτό το εμπόδιο, της απλής αναλογικής και γι’ αυτό προτίθεμαι να επιστρέψω την εντολή το απόγευμα ώστε να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές, ενδεχομένως στις 25 Ιουνίου, αν μπορέσουμε να συμπτύξουμε τις προβλεπόμενες προθεσμίες.

Εύχομαι να συζητήσουμε σε αυτή την προεκλογική περίοδο περισσότερο για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, πως θα αυξήσουμε τους μισθούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η κλιματική αλλαγή. Προσβλέπω σε γόνιμη προεκλογική περίοδο ώστε ο λαός να αποφασίσει με τι είδους κυβέρνηση πρέπει να πορευτεί.

Αμέσως μετά και εντός της ημέρας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τηλεφωνήσει στους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για την πρόθεση του να προχωρήσει τις διαδικασίες. Οι πρώτοι που θα λάβουν τηλεφωνήματα είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ μένει να φανεί, αν ο πρωθυπουργός θα τηλεφωνήσει και στον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ