Axia για εκλογές: Τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης - Ποια διαφορά αλλάζει τα δεδομένα

Axia για εκλογές: Τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης - Ποια διαφορά αλλάζει τα δεδομένα

Στη «μάχη» της αποκωδικοποίησης των ευρημάτων που προβάλλονται από τις δημοσκοπήσεις και των συσχετισμών που ενδέχεται να δημιουργηθούν, ρίχνεται η Axia, λίγες μόλις ημέρες πριν την επίσημη διεξαγωγή των εθνικών εκογών.

Η εικόνα των δημοσκοπήσεων δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ένα ουσιαστικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και οι αναλυτές, υπό αυτό το πρίσμα, στρέφονται στα εξής σημεία:

-Το ποσοστό των ψήφων που θα μπορέσει να διεκδικήσει η Νέα Δημοκρατία

Το 35% είναι ένα επίπεδο κλειδί για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς αν επιτευχθεί αυτό, στην περίπτωση δεύτερων εκλογών, το κόμμα θα μπορούσε να έχει αυξημένες πιθανότητες να διεκδικήσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Σημειώνεται ότι αναμένουμε ότι στις δεύτερες εκλογές τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσουν να εδραιώσουν περαιτέρω την εκλογική τους βάση.

– Η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ

Μια μικρή διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων (2% ή λιγότερο) θα μπορούσε να ενισχύσει τη δυναμική της ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες εκλογές, ενώ θα μπορούσε να αυξήσει το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

– Το ποσοστό των ψήφων που θα διεκδικήσει το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να διεκδικήσει περίπου το 10% των ψήφων στις επερχόμενες εκλογές. Ένα σημαντικά αδύναμο ποσοστό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη πιο χαμηλή επίδοση στις δεύτερες εκλογές, καθώς η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσουν να σταθεροποιήσουν την ψήφο τους.

– Οι επιδόσεις της Ελληνικής Λύσης και του Μέρα25

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητα αυτών των δύο κομμάτων βρίσκεται σε πτωτική τάση έναντι της την κορύφωσης που είχε επιτευχθεί στα μέσα Απριλίου. Μια αδύναμη επίδοση στις πρώτες εκλογές θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω συμπίεση στις δεύτερες, ενδεχομένως κρατώντας ένα ή και τα δύο αυτά κόμματα εκτός Κοινοβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά τις δεύτερες εκλογές, όσο λιγότερα κόμματα καταφέρουν να μπουν στο Κοινοβούλιο, τόσο χαμηλότερο είναι το όριο που θα πρέπει να διεκδικήσει το νικητήριο κόμμα για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις Κοινοβούλιο.

– Οι έδρες στη Βουλή που θα διεκδικήσουν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, μαζί

Αν τα δύο αυτά κόμματα μαζί είναι σε θέση να διεκδικήσουν
μια ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή (δηλαδή, περισσότερες από 151 έδρες), θα μπορούσαν να υπάρξουν εικασίες για μια πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού.
Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει δεύτερες εκλογές αν καταφέρει να επιτύχει μια ισχυρή επίδοση στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Οι έδρες στη Βουλή που θα διεκδικήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25, μαζί. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτά τα 3 κόμματα δεν θα μπορέσουν να να διεκδικήσουν περισσότερες από 143-145 έδρες, μαζί. Παράλληλα, παραμένει αμφίβολο αν μπορεί να υπάρξει οποιοδήποτε πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ τους (ειδικά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Μέρα25). Παρόλα αυτά, αν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 μπορέσουν να διεκδικήσουν περισσότερες από 151 έδρες, τότε θα αυξηθούν οι εικασίες για έναν συνασπισμό.

Τι δείχνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις:

▪ Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να εδραιώνει την εκλογική της βάση, ξεπερνώντας τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί πριν από το σιδηροδρομικό δυστύχημα (τέλη Φεβρουαρίου).

▪ Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει επίσης έδαφος, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τη Νέα Δημοκρατία.

▪ Η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων (Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ) συνεχίζει να διευρύνεται, με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις να δείχνουν πλέον μια διαφορά όχι λιγότερο από 6% (βλ. Διάγραμμα 3).

▪ Το ΠΑΣΟΚ κυμαίνεται γύρω στο 9% στην πρόθεση ψήφου.

▪ Το δεξιό κόμμα, Ελληνική Λύση, φαίνεται να είναι σε θέση να ξεπεράσει το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή.

▪ Οι απαντήσεις “αναποφάσιστοι” και “δεν ξέρω/δεν απαντώ” παραμένουν αυξημένες, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πριν.

▪ Έξι κόμματα φαίνεται να είναι σε θέση να υπερβούν το όριο του 3% και να εισέλθουν στη Βουλή.

Αναποφάσιστοι και άκυρο

Προσαρμόζοντας την “αναποφάσιστη” και την “άκυρη” ψήφο , τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων σχετικά με την 21η Μαΐου υποδηλώνουν ότι:

▪ Η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να εξασφαλίσει το 36%-37% των ψήφων, επιτρέποντας στο κόμμα να διεκδικήσει περίπου 121 έδρες στη Βουλή στην πρώτη
εκλογές.

▪ Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να εξασφαλίσει 97 έδρες και το ΠΑΣΟΚ 34 έδρες στο Κοινοβούλιο.

▪ Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν δυνητικά να σχηματίσουν μια σταθερή κυβέρνηση συνασπισμού, καθώς μαζί θα μπορούσαν να ελέγξουν περίπου 155 έδρες στο Κοινοβούλιο των 300 εδρών.

▪ Εξαιρώντας τη συμμετοχή του Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΕ), ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να μπορεί να σχηματίσει συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25
αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτά τα 3 κόμματα θα μπορούσαν να έρθουν να ελέγξουν, συνδυαστικά, περίπου 143 έδρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ