H «άσπρη τρύπα» του χρέους, τα σχέδια για υποχρεωτικές ασφαλίσεις και οι εργοδότες «λαγοί»

H «άσπρη τρύπα» του χρέους, τα σχέδια για υποχρεωτικές ασφαλίσεις και οι εργοδότες «λαγοί»

Έχει πολλές εκπλήξεις ακόμη στην φαρέτρα του ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους... 

Άσπρη τρύπα ξέξασπρη…

Η Ελλάδα θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης δάνεια και επιδοτήσεις. Τα δάνεια ήταν προγραμματισμένα να ανέλθουν στα 12,7 δις. ευρώ και πλέον, μετά και τις τελευταίες εγκρίσεις, έχουν ανέβει στα 17,7 δις. ευρώ. Όπως είναι φυσικό, αυτό το ποσό θα εγγραφεί κανονικά στο δημόσιο χρέος. Είπαμε, δάνεια είναι έστω και με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής αλλά και χαμηλό επιτόκιο. Ενώ λοιπόν το ποσό έχει εγγραφεί (ή θα εγγραφεί) στις υποχρεώσεις της χώρας, μένει να αναρωτηθεί κανείς το εξής: τι γίνονται αυτά τα λεφτά που δανειζόμαστε στη συνέχεια. Ως γνωστόν, η Ελλάδα δανείζεται για να δανείσει. Με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και χαμηλό επιτόκιο σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις ακόμη και διπλάσιας αξίας αν συνυπολογιστεί και η ίδια συμμετοχή των επενδυτών. Τα δάνεια δίνονται μέσω τραπεζών με πολύ χαμηλό επιτόκιο αλλά και εξασφαλίσεις. Όσο για την περίοδο αποπληρωμής, αυτή μπορεί να φτάσει και τα 15 χρόνια. Τι γίνεται λοιπόν όταν αποπληρωθούν τα δάνεια; Πολύ απλά τα ποσά θα επιστραφούν στον δανειστή, δηλαδή στο δημόσιο. Αυτό, δεν το έχουμε λάβει υπόψη μας στο χρέος. Πώς λέγεται αυτό με απλά ελληνικά; Άσπρη τρύπα. Και μεγάλη. Αξίας πολλών δις. ευρώ. Θα την βρούμε μπροστά μας. Καλό είναι πάντως να γνωρίζουμε την ύπαρξή της από τώρα. Το λέει άλλωστε και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στα ψιλά γράμματα του ετήσιου προγράμματος δανεισμού όπου έχει ενσωματωθεί και η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους….

Ότι ξεκινάει γλυκά, τελειώνει με πόνο…

Τις επόμενες ημέρες θα ασχοληθούμε με την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουμε προκειμένου να λάβουμε έκπτωση 10% στο επόμενο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ επειδή ασφαλίσαμε το ακίνητό μας κατά των κινδύνων φυσικών καταστροφών μέσα στο 2023. Προαιρετική η ασφάλιση και η έκπτωση φόρου είναι η επιβράβευση, το «τυρί». Όχι φάκα δεν υπάρχει. Απλώς, να περιμένουμε ότι αυτό που ξεκίνησε γλυκά ως προαιρετικό και με οικονομική επιβράβευση μέτρο, πολύ σύντομα θα αποκτήσει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Δεν θα είναι φέτος; Θα είναι του χρόνου; Κανείς δεν ξέρει. Εξαρτάται και από την συχνότητα με την οποία θα μας πλήττουν το επόμενο διάστημα οι φυσικές καταστροφές. Ένα είναι βέβαιο. Ο λογαριασμός θα έρθει σύντομα.

Οι μεγάλοι εργοδότες που «προμοτάρουν» το ξεπάγωμα των τριετιών

Είναι μεγάλοι, ισχυροί, απασχολούν δεκάδες χιλιάδες άτομα και είναι σε θέση να υπερθεματίσουν, σε σχέση με την κυβέρνηση όσον αφορά το μέτρο του ξεπαγώματος των τριετιών. Ξέρουν τι κάνουν. Τα ποσά που θα δώσουν τώρα ως αυξήσεις, θα τα έδιναν ούτως ή άλλως το επόμενο διάστημα ενώ τώρα το χρησιμοποιούν -σε μια περίοδο που υπάρχει έλλειψη προσωπικού- ως όπλο για να κρατήσουν τους εργαζόμενους τους ευχαριστημένους και στη θέση τους. Ο λόγος περί της αναδρομικής εφαρμογής των τριετιών, μέτρο που εφαρμόζουν πολλές μεγάλες επιχειρήσεις (μεταξύ και αυτών, ο Σκλαβενίτης που συγκαταλέγεται πλέον στους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας). Τι πιο απλό; Μπαίνει στην προϋπηρεσία του εργαζόμενου και όλο το διάστημα από το 2012 μέχρι και το 2023. Ο εργαζόμενος λαμβάνει κάποια χρήματα παραπάνω και ο εργοδότης απλώς φέρνει πιο μπροστά ένα κόστος που θα έβρισκε μπροστά του ύστερα από μερικούς μήνες ή χρόνια.

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ