Buffett: Μην πανικοβάλλεστε για τις τράπεζες και τις καταθέσεις

Buffett: Μην πανικοβάλλεστε για τις τράπεζες και τις καταθέσεις

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να ανησυχούν μήπως χάσουν τα χρήματά τους και τις καταθέσεις τους σε μια αμερικανική τράπεζα, αλλά το μήνυμα έχει μπερδευτεί πολύ», είπε ο 92χρονος Buffett

Ο Warren Buffett είπε ότι οι καταθέτες δεν πρέπει να πανικοβάλλονται για τον τραπεζικό κλάδο ή την ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων των ΗΠΑ, παρά τις πρόσφατες αποτυχίες της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.Ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος της Berkshire Hathaway είπε ότι ενώ περισσότερες τράπεζες «θα καταρρεύσουν», τα πρόσφατα προβλήματα του κλάδου δεν μοιάζουν με εκείνα που βοήθησαν στην πυροδότηση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να ανησυχούν μήπως χάσουν τα χρήματά τους και τις καταθέσεις τους σε μια αμερικανική τράπεζα, αλλά το μήνυμα έχει μπερδευτεί πολύ», είπε ο 92χρονος Buffett στο CNBC.

«Δεν χρειάζεται να μετατρέψετε μια ανόητη απόφαση των μάνατζερ σε πανικό για όλους τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών για κάτι για το οποίο δεν χρειάζεται να πανικοβληθούν», πρόσθεσε.

Το χαρτοφυλάκιο μετοχών της Berkshire περιλαμβάνει πολλές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένου ενός μεριδίου 34,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του έτους στην Bank of America Corp . Ο όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων με έδρα την Ομάχα της Νεμπράσκα διαθέτει επίσης δεκάδες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρόμων BNSF και της ασφάλισης Geico.

Η Silicon Valley Bank, η οποία είχε ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσό ανασφάλιστων καταθέσεων, κατέρρευσε στις 10 Μαρτίου μετά από λάθος εκτίμηση για τα επιτόκια που την άφησε με μεγάλες επενδυτικές απώλειες και έλλειψη κεφαλαίων, προκαλώντας τραπεζική κατάρρευση.

Η Signature Bank κατέρρευσε δύο ημέρες αργότερα, αφού έκανε ένα παιχνίδι για καταθέσεις κρυπτονομισμάτων.

Μέχρι τις 19 Μαρτίου, δύο άλλες τράπεζες έλαβαν βοήθεια, με την First Republic Bank να λαμβάνει εισφορά κατάθεσης 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων από άλλες τράπεζες και η Credit Suisse Group AG να πωλείται στην UBS AG.

Ο Buffett λέει ότι οι τράπεζες έχουν «κακομεταχειριστεί» τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα και «κάπου και που τις δαγκώνει σε μεγάλο βαθμό».

Είπε ότι οι διευθυντές των τραπεζών θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα ανώτατα στελέχη αντιμετωπίζουν συνέπειες για λάθη που βλάπτουν τους μετόχους.

Η Federal Deposit Insurance Corp ασφαλίζει καταθέσεις για τουλάχιστον 250.000 $ ανά καταθέτη ανά τράπεζα που είναι ασφαλισμένη από το FDIC.

Ο Buffet είπε επίσης ότι θα στοιχηματίσει 1 εκατομμύριο δολάρια ότι κανένας Αμερικανός καταθέτης δεν θα έχανε χρήματα από μια χρεοκοπία τράπεζας τον επόμενο χρόνο.

Πρότεινε ότι αν κάποιος στοιχηματίσει με τον άλλο τρόπο, ο ηττημένος θα δώριζε τα συνολικά 2 εκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

«Αυτή είναι μια σταθερή προσφορά», είπε.

Ο Buffet μίλησε από το Τόκιο, όπου επισκέφτηκε πέντε μεγάλους ιαπωνικούς εμπορικούς οίκους στους οποίους επενδύει η Berkshire.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ