Η τραπεζική αναταραχή “έκλεψε” τη λάμψη των ESG αλλά... επιστρέφουν δριμύτερα

Η τραπεζική αναταραχή “έκλεψε” τη λάμψη των ESG αλλά... επιστρέφουν δριμύτερα

Οι καθαρές εισροές έφτασαν τα 25,5 δισεκατομμύρια δολάρια, το πρώτο τρίμηνο

 

 

Τα επενδυτικά κεφάλαια με περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβέρνησης (ESG) στόχους φαίνεται να είναι και πάλι στη μόδα το 2023, αν και η τραπεζική κρίση που έπληξε τις αγορές τον περασμένο μήνα αφαίρεσε μέρος της λάμψης καθώς οι επενδυτές απέσυραν μετρητά προς το τέλος του τριμήνου.

Η προηγουμένως ακμάζουσα επενδυτική βιομηχανία ESG γνώρισε ένα δύσκολο 2022, καθώς η άνοδος των τιμών της ενέργειας και η άνοδος του παγκόσμιου πληθωρισμού διέβρωσαν την εμπιστοσύνη για βιώσιμες επενδύσεις για ορισμένους.

Τα αμοιβαία κεφάλαια που διαφημίζονταν ως φιλικά προς το ESG ξεκίνησαν δυναμικά το 2023, με τους επενδυτές να προσθέτουν περισσότερα μετρητά από όσα απέσυραν, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Lipper.

Σε επίπεδο χρέους ESG, μετοχικού και πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων, οι καθαρές εισροές έφτασαν τα 25,5 δισεκατομμύρια δολάρια, το καλύτερο τρίμηνο από τις αρχές του 2022, δείχνουν τα στοιχεία.

Ωστόσο, με τις αγορές να υποφέρουν από άλλη μια ασταθή περίοδο και τις τιμές των μετοχών πολύ κάτω από τις κορυφές τους, το συνολικό ενεργητικό υπό διαχείριση σε όλα τα αμοιβαία κεφάλαια ESG ανήλθε στα 33,3 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Μαρτίου, έναντι ενός ανώτατου ορίου 51,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη Δεκεμβρίου 2021, σύμφωνα με το Refinitiv Lipper.

Τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια ESG απολάμβαναν το ένα τέταρτο των καθαρών εισροών, ακόμη και μετά τις αναλήψεις του Μαρτίου, ξεπερνώντας τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εκτός ESG

Οι αναλυτές λένε ότι τα κεφάλαια ESG βοηθήθηκαν από την ανάκαμψη των τεχνολογικών μετοχών που κατέχουν πολλά αμοιβαία κεφάλαια και από πολιτικές πρωτοβουλίες όπως ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ, που υποστηρίζουν την υπόθεση αγοράς μετοχών που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ωστόσο, οι επενδυτές πούλησαν τα κεφάλαια ESG τον Μάρτιο, όταν η κατάρρευση της Silicon Valley Bank πυροδότησε φόβους για την υγεία των τραπεζών και η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η Credit Suisse, αναγκάστηκε σε έκτακτη ανάγκη διάσωσης.

Τα κεφάλαια ESG κατείχαν ιστορικά τραπεζικά μερίδια λόγω των σχετικά χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα, αν και η έκθεσή τους στις τράπεζες είναι γενικά χαμηλότερη έναντι των παραδοσιακών αμοιβαίων κεφαλαίων.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να αναζητούν καταφύγιο σε παραδοσιακά ασφαλή ομόλογα σε περιόδους άγχους, τα χρεόγραφα ESG υπέστησαν έντονες εκροές τον Μάρτιο, ενώ τα ομολογιακά κεφάλαια εκτός ESG άντλησαν μετρητά.

Κατά τη διάρκεια του τριμήνου, τα ομολογιακά κεφάλαια ESG κατάφεραν να προσελκύσουν περισσότερα μετρητά από όσα έχασαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ