Ο Villeroy αντιστέκεται στην «υπερβολική αντίδραση» στα στοιχήματα επιτοκίων της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ δεν είναι υποχρεωμένη να αυξήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο, λέει ο Villeroy Η Deutsche Bank ανεβάζει την πρόβλεψή της για την κορύφωση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Ο Villeroy αντιστέκεται στην «υπερβολική αντίδραση» στα στοιχήματα επιτοκίων της ΕΚΤ

Οι αγορές ενδέχεται να έχουν ξεφύγει τις τελευταίες ημέρες όταν τοποθετούν στοιχήματα στην κορυφή για τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Francois Villeroy de Galhau.

Η ΕΚΤ δεν είναι «σε καμία περίπτωση» υποχρεωμένη να αυξάνει το κόστος δανεισμού σε κάθε συνεδρίαση από τώρα έως τον Σεπτέμβριο, με το επιτόκιο καταθέσεων να βρίσκεται ήδη σε επίπεδο που περιορίζει την οικονομία της ευρωζώνης, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας στην εφημερίδα Les Echos. Η Τράπεζα της Γαλλίας επιβεβαίωσε τα σχόλια του Villeroy στο Bloomberg.

Η απώθησή του ακολουθεί σχόλια στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο Bloomberg από το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Isabel Schnabel, η οποία είπε ότι οι αξιωματούχοι «απέχουν πολύ από τη διεκδίκηση της νίκης» έναντι του πληθωρισμού και ότι οι επενδυτές μπορεί να υποτιμούν τις πιέσεις στις τιμές. Αυτό ώθησε τα στοιχήματα στην κορυφή του επιτοκίου καταθέσεων, σήμερα 2,5%, στο 3,75% για πρώτη φορά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης περιγράφει πώς βλέπει να εξελίσσεται η πολιτική τους επόμενους μήνες. Σε ομιλία του την Παρασκευή αμέσως μετά τη δημοσίευση του σχολίου του Σνάμπελ, ο Villeroy είπε ότι μόλις η ΕΚΤ αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, θα υπάρξει λιγότερη «νομισματική επείγουσα ανάγκη». Στη συνέχεια, οι αξιωματούχοι θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους με βάση μια προσεκτική ανάλυση των οικονομικών στοιχείων και δεδομένων, είπε.

"Υπήρξε υπερβολική μεταβλητότητα στις προσδοκίες για την τελική τιμή", δήλωσε ο Villeroy. «Με άλλα λόγια, οι αγορές αντέδρασαν λίγο υπερβολικά από την Πέμπτη».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι επιφυλακτικοί να χαλαρώσουν πολύ σύντομα στη μάχη τους με τον πληθωρισμό, ο οποίος, ενώ υποχωρεί, παραμένει πιο κοντά στη διψήφια κορυφή του από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Ακόμη και καθώς ο βασικός αριθμός μειώνεται, οι επίμονες υποκείμενες πιέσεις στις τιμές βρίσκονται στο επίκεντρο πολλών αξιωματούχων της ΕΚΤ. Ο δομικός πληθωρισμός διατηρήθηκε σε ρεκόρ τον Ιανουάριο.

Τα πρόσφατα hawkish σχόλια της Schnabel και άλλων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ώθησαν τους οικονομολόγους της Goldman Sachs, της Berenberg και της Deutsche Bank να βελτιώσουν τις προβλέψεις τους για την τελική ισοτιμία.

Η Deutsche Bank ήταν η τελευταία που το έκανε, προβλέποντας ότι ο κύκλος νομισματικής σύσφιξης θα σταματήσει στο 3,75% τον Ιούνιο, με την οικονομία της ζώνης του ευρώ των 20 χωρών να αποδεικνύεται πιο ανθεκτική από ό,τι πολλοί φοβόντουσαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε περαιτέρω απόδειξη αυτού, τα στοιχεία την Τετάρτη έδειξαν ότι οι επιχειρηματικές προοπτικές της Γερμανίας βελτιώθηκαν για πέμπτο μήνα. Αυτό ακολούθησε μια εκπληκτικά ισχυρή βελτίωση της ιδιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή του ευρώ αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με έρευνα των υπευθύνων προμηθειών που δημοσιεύθηκε μια ημέρα νωρίτερα.

Στο 3,5%, η Goldman Sachs βλέπει ένα ελαφρώς χαμηλότερο τελικό σημείο για τα επιτόκια από την Deutsche, ενώ τα στοιχήματα της αγοράς υποδηλώνουν μέγιστο επιτόκιο της ΕΚΤ 3,76% έως τον Οκτώβριο. Οι αξιωματούχοι έχουν υποσχεθεί άλλη μια κίνηση 50 μονάδων βάσης τον Μάρτιο.

Ο Villeroy είπε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να σταθμίσει την κρίση, τα πραγματικά δεδομένα και τις προβλέψεις για να σχεδιάσει την πορεία προς τα εμπρός. Υπάρχουν ήδη ενδείξεις διαφωνίας: Σε αντίθεση με τον Γάλλο ομόλογό του, ο πρόεδρος της Bundesbank Γιόαχιμ Νάγκελ εκτιμά ότι το κόστος δανεισμού δεν έχει φτάσει ακόμη σε περιοριστικά επίπεδα.

Η ΕΚΤ θα πρέπει να σταθεροποιήσει τα επιτόκια «όταν έχουμε μια σαφή μεταστροφή του υποκείμενου πληθωρισμού», δήλωσε ο Villeroy.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ